Cele mai tari ponturi studentesti!

Informatii despre asigurarea de raspundere civila – RCA

Informatii despre asigurarea de raspundere civila – RCA
August 02
13:44 2013

Daca esti sofer cu siguranta ai auzit de RCA sau asigurare de raspundere civila. Daca ai auzit inseamna ca stii ca este obligatorie si scumpa. Exista cazuri in care poti cumpara asigurare RCA ieftina, dar trebuie sa ai peste 30 de ani si sa nu mai fi fost implicat vreodata intr-un accident rutier.

Necesitatea asigurarii RCA este data de faptul ca, in cazul unui accident produs din vina conducatorului auto asigurat, victimele primesc despagubiri pentru daunele materiale, vatamarile corporale suferite sau deces.

Asigurarea RCA este foarte importanta si in acelasi timp obligatorie, chiar si in cazul in care proprietarul unui vehicul are incheiata o asigurare tip CASCO. Desi foarte putine persoane fac asta, este obligatoriu de a aplica pe parbriz vigneta primita odata cu polita de asigurare.

Emiterea politelor de asigurare RCA se face in sistem electronic

De la 1 ianuarie 2010, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat emiterea politelor de asigurare RCA si in sistem electronic.  In acest fel, se asteapta ca erorile de completare a politelor RCA sa se scada, ceea ce va avea ca efect si cresterea acuratetei bazei nationale de date CEDAM.

Cat costa asigurarea RCA?

Pretul RCA este calculat in functie de mai multi parametri: varsta proprietarului, antecedentele rutiere, capacitatea motorului, vechimea masinii etc. Pentru a nu avea suprize cand doriti sa incheiati o polita rca, va recomand sa va calculati pretul online. Un calculator RCA, poate fi gasit pe www.romasig.ro.

De unde cumparam RCA?

Din propria experienta, un pret bun la asigurarile RCA poate fi gasit la brokerii de asigurari, care va pot oferi un pret comparativ de la mai multe firme. Si pe internet aveti acest avantaj, exista multe comparatoare de preturi care va pot ajuta sa faceti alegerea potrivita. Este important sa alegeti cu grija firma cu care incheiati asigurarea RCA pentru ca in cazul unui accident sa nu aveti surprize.

Incheierea contractului

In Romania politele RCA se emit pe o perioada de 6 sau 12 luni. Este mai avantajos ca si pret in a 2 a varianta. Un pret informativ pentru 2013, asigurarea pentru un vw golf 4 cu motor de 1400 cmc pe 6 luni costa aprox 160 ron.

Ce trebuie facut dupa producerea daunei?

Daca ati fost pagubit in urma unui accident produs de un vehicul, trebuie sa va adresati asiguratorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul-verbal de constatare de la politie sau, dupa caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabila”.

Formularul “Constatare amiabila” de accident trebuie completat de catre cei 2 conducatori auto implicati in eveniment. Ei trebuie sa completeze cu data, ora producerii accidentului, trebuie sa reproduca in scris si printr-un desen producerea efectiva a incidentului iar desenele trebuie sa coencida.

Neasigurat…

Daca sunteti proprietar de vehicul si nu incheiati asigurarea obligatorie RCA sau nu o mentineti in valabilitate in mod continuu, prin plata primelor de asigurare, savarsiti o contraventie.

 

Contraventia se constata de catre personalul Politiei si se sanctioneaza cu:

  • amenda de la 1000 RON la 2000 RON,
  • retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare

Asadar, dupa cum am vazut din randurile de mai sus, asigurarea RCA este foarte importanta pentru siguranta participantilor la trafic iar lipsa ei atrage dupa sine contraventii serioase.

Comentarii

comments

Share

About Author

Tudor Perian

Tudor Perian

Specialist seo si content writer la Studentul.info.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

eight + five =