Tipuri de leziuni ale pielii

Pielea este un organ foarte sensibil, care se afla la suprafata si este mereu expus mediului inconjurator. Din acest motiv, este destul de usor sa identifici eventualele nereguli sau leziuni care apar la nivelul pielii.

Doar ca exista mai multe tipuri de leziuni, care afecteaza pielea in moduri diferite si sunt simptome ale unor boli sau tumori.

Principalele tipuri de leziuni

Pete

Petele sunt modificari ale culorii pielii, fara schimbarea sau alterarea suprafetei. Acestea sunt, la randul lor, de mai multe feluri: pata pigmentara este o modificare permanenta a coloratiei pielii, datorita unei distributii anormale a pigmentului melanic; pata vasculara este o pata de culoare rosie, datorita unor dilatatii permanente ale vaselor sanguine din derm si se intalneste in angioamele stelare si in cele plane.

Vezicula

Vezicula este o mica ridicatura epidermica, de obicei rotunda, care contine un lichid clar, galbui sau hemoragic. Dimensiunea veziculei variaza de la o gamalie de ac pana la un bob de linte. Ea caracterizeaza eczema, dishidroza, zona zoster si herpesul.

Pustulele

Pustulele sunt cavitati intraepidermice si au continut purulent. Aceste pustule caracterizeaza infectiile stafilococice superficiale. Iar papulele sunt mici ridicaturi fara continut lichid, nu lasa cicatrice si pot aparea in cazul verucilor. De asemenea, tuberculii sunt noduli dermici reliefati, cu evolutie cronica, si apar in cazul tuberculozei si al leprei.

Acestea sunt leziuni primare, care apar pe pielea sanatoasa, dar exista si leziuni elementare secundare, care sunt consecutive unei leziuni traumatice. Printre ele se numara si ulceratiile, fisurile sau crustele (care rezulta in urma uscarii secretiilor fibrinoase de la suprafata unei leziuni primare), dar si cicatricile.

Leziunile Elementare Speciale

Cea de-a treia categorie include leziunile elementare speciale, care nu pot fi incadrate in niciuna dintre categoriile precedente. Comedonul este una dintre ele si se formeaza prin solidificarea sebumului; fistula este evolutia anormala a procesului de cicatrizare; iar telangiectazia este dilatatia permanenta a vaselor din dermul superficial (pe fondul acestora se pot dezvolta acneea rozacee, tuberculidele si alte afectiuni dermatologice).

Tratament

Daca descoperi oricare dintre aceste leziuni pe suprafata pielii tale, este esential sa contactezi un medic dermatolog, care sa iti puna un diagnostic si sa iti propuna un tratament, cat leziunea este inca intr-un stadiu de incipit. Evolutia acestora in timp agraveaza problema si micsoreaza sansele de a raspunde la tratament si de a te vindeca. O simpla consultatie la Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu, in cadrul clinicii Top-Derm Uni, te poate scuti de multe dureri de cap, bani cheltuiti aiurea si alte complicatii.

Daca sunteti din Bucuresti, va recomandam clinica Top Derm, a doamnei profesor doctor Olga Simionescu, care unul dintre cei mai buni dermatologi din tara, si are si avcantajul unuia dintre cele mai moderne laboratoare de testare, Top Biopsy (http://www.top-biopsy.ro/).

Pentru a verifica tipul de leziune si pentru a oferi un diagnostic corect, medicii dermatologi aplica o serie de teste si metode, iar cele mai des aplicate sunt: testul epicutan (aplicarea unei substante alergenice pe pielea afectata), testul percutan (cu ajutorul unei solutii alcaline, pe o portiune scarificata a pielii) si testul intracutan, iar la nevoie se completeaza cu o biopsie menita sa ofere un rezultat histopatologic. Cu ajutorul acestor teste, ei pot depista mult mai usor leziunile, deci fa tot posibilul sa te prezinti la medic cat mai repede, pentru a nu risca agravarea problemei!

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Facultatea si mancarea sanatoasa

Multi studenti vin la facultate pregatiti de distractie si unii poate si de invatat. Stiti cu totii ce inseamna viata de facultate si cate seri

Cum sa ai WiFi de la laptop

Nu v-ati gandit cum ar fi va transformati laptopul intr-un router wireless? Pe internet sunt multe programe care va ajuta sa faceti acest lucru, dar

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.