Curs de facilitare graphică pentru lucrătorii de tineret în proiectul “Visual Facilitation in Youth Work”

Asociația Young Europe Society implementează în perioada 18-26 octombrie 2015 proiectul “Visual Facilitation in Youth Work”, finanţat prin programul Comisiei Europene, Erasmus+ în care 32 de lucrători de tineret din 8 țări europene vor descoperi cum să aplice tehnici și metode de facilitare grafică în activitățile de învățare din domeniul de tineret. Proiectul își propune să dezvolte participanților un set de abilități și cunoștințe practice pentru a descoperi și aplica metode de facilitare grafică în lucrul cu tinerii.

“Visual Facilitation in Youth Work” este un curs de formare pentru lucrătorii de tineret cu o durată de 11 luni, organizat în perioada 18-26 octombrie 2015 în localitatea Homorod, județul Harghita, România și reprezintă inițiativa Asociației Young Europe Society și a celor 5 organizații non-profit partenere ale proiectului din Cehia, Cipru, Ungaria, Italia, Macedonia, Slovacia și Lituania. Ideea proiectului a pornit de la faptul că lucrătorii de tineret din cadrul celor 6 organizații partenere nu au cunoștințe practice despre cum să implice grupul lor țintă în activitățile de învățare folosind facilitarea grafică. Deși au la dispoziție o gamă variată de markere, creioane colorate, foi de flipchart, post-it-uri, acestea nu sunt utilizate întotdeauna în cel mai eficient mod. Scopul acestui proiect este de a pregăti lucrătorii de tineret și de a le îmbunătăți sesiunile de activități de învățare prin aplicarea tehnicilor de facilitare vizuală. Astfel, ei vor înțelege beneficiile utilizării facilitării vizuale pentru a susține procesul de învățare al unui grup, vor descoperi cum să-și depășească frica de a desena, vor lucra individual și în grup la dezvoltarea unui vocabular vizual, se vor implica activ în atelierele de storytelling vizual și vor descoperi cum să aplice tehnici ale facilitării vizuale în pregătirea, documentarea și transmiterea unui mesaj către grupul țintă.

Acest curs vizează creșterea capacității de implementare a proiectelor (cursuri, evenimente, activități de tineret) a celor 8 organizații partenere ale proiectului folosind metoda facilitării grafice în a susține activități de învățare. Totodată urmărește și creșterea calității activităților de diseminare ale proiectelor Erasmus+ folosind tehnicile de facilitare vizuală.

“Grupurile țintă cu care lucrează partenerii noștri pot fi persoane care au diferite stiluri de învățare și de multe ori limba ca instrument principal de lucru nu este întotdeauna potrivită, prin urmare, crearea unui cadru de învățare vizual pare a fi cel mai simplu și ușor mod de a sprijini învățarea în acest caz” a declarat Andra-Simina Tureac, coordonatorul proiectului “Visual Facilitation in Youth Work”.

Participanții proiectului își vor dezvolta vocabularul vizual prin utilizarea celor 8 principii de bază în desen, vor învăța cum să transmită un mesaj clar utilizând simboluri și imagini, vor participa la ateliere de Visual Storytelling unde vor illustra povești legate de organizațiile lor, vor lucra în echipe la pregătirea etapelor unui proiect folosind instrumente de facilitare vizuală ca: Mind-Mapping, Info Grafics și vor aplica metodele de facilitare într-o vizită de studiu la Colegiul Național “Octavian Goga” din Miercurea Ciuc. Mai mult decât atât, ei vor contribui la crearea unui manual cu metode de facilitare vizuală care va fi folosit atât de organizațiile partenere, cât și de alte organizații de profil.

Activitățile proiectului se bazează pe metode participative de educație non-formală precum: animarea participanților, jocuri, învăţare prin a face (metoda experimentală), sesiuni de reflecție; învățare individuală; participare activă în activitățile de grup, facilitare grafică, Storytelling vizual.

 

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Festivalul Filmului Francez

După succesul ediţiei precedente aflate sub semnul filmului burlesc, ediţia a XIX-a a Festivalului de Film Francez reînnoieşte colaborarea cu revista Cahiers du Cinéma, una dintre cele

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.