Autostrada Unirii – Iasi – Targu Mures ar putea fi construita in doar 4 ani cu 9 miliarde de euro

Un proiect de lege adoptat tacit, luni, de către Senat impune Guvernului să construiască, în numai patru ani, Autostrada Iaşi – Târgu Mureş, care se va numi „Autostrada Unirii“ şi se va întinde pe 311 kilometri, urmând să coste 9 miliarde de euro.

Cu toate acestea, în ultimii 10 ani nu au fost finalizate nici măcar studiile de fezabilitate pentru această autostradă, care abia în vară a primit certificatul de urbanism.

Iniţiativa desemnează Ministerul Transporturilor drept coordonator al proiectului de investiţii, stabilind un termen de finalizare a autostrăzii de patru ani de la intrarea în vigoare a legii. Valoarea de investiţie a întregului obiectiv a fost estimată la 8,9 miliarde de euro, autostrada Târgu Mureş – Ditrău (92 km) urmând să coste 2,12 miliarde euro, autostrada Ditrău – Târgu Neamţ (118 km) va fi 4,24 miliarde euro, iar autostrada Târgu Neamţ – laşi – Ungheni (101 km) – 2,52 miliarde euro.

Guvernul se dezice de proiect

Guvernul Tudose nu susţine însă propunerea legislativă, motivând că, printr-o decizie a Curţii Constituţionale, Parlamentul nu are competenţe în domeniul realizării de obiective de acest tip, ci doar Executivul. Potrivit legilor, toţi paşii necesari pentru construirea unei autostrăzi sunt decişi prin Hotărâre de Guvern. Totodată, Executivul mai susţine că această autostradă este deja pe lista de proiecte prioritare incluse în Master Planul General de Transport al României.

Citeste si: Ce greseli sunt penalizate la traseul auto pentru categoria B (B, B1, BE)?

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × one =

On Key

Citeste si

IAŞI GUITAR FESTIVAL 2016

IAŞI Guitar Festival 2016 vă invită la cea de-a IX-a ediţie a evenimentului, în intervalul 18-19 noiembrie, la Casa de Cultură a Studenţilor Iași. Invitat

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.