În România accidentele nu sunt un fenomen rar. Din păcate, ocupăm locul I în Europa ca țara cu cele mai multe decese din accidentele rutiere și chiar dacă nu toate evenimentele de acest fel au un sfârșit tragic, șoferii români ar trebui să fie pregătiți în permanență pentru a face față unei astfel de situații, diminuând pe cât posibil pagubele.
Pentru prevenirea accidentelor, un șofer responsabil trebuie în primul rând să respecte fără excepție toate regulile de circulație. Chiar și pe drumurile fără pietoni, oricât de tentant ar părea prospectul apăsării pedalei de accelerație până în podea, pentru un strop de adrenalină în plus, această poftă ar trebui înfrânată pentru siguranța personală, dar și a celorlalți participanți la trafic.
Citeste si: Ce greseli sunt penalizate la traseul auto pentru categoria B (B, B1, BE)?
Pe deasupra, pentru că un accident rutier se poate întâmpla oricui, oricât de prudent ar fi în trafic, pentru încheierea unei constatări amiabile, orice șofer ar trebui să aibă în permanență la el o serie de acte importante.
Cum se încheie o constatare amiabilă?
Când din producerea unui accident rutier nu rezultă și victime umane, legea permite șoferilor implicați să încheie o constatare amiabilă, vinovatul plătind pentru repararea mașinii băgubitului, cu ajutorul asigurării sale RCA, la un service daune București. În acest sens, constatarea daunelor se încheie pe baza următoarelor documente:
- constatare amiabilă – un documente care se completează de către ambii șoferi implicați și poate fi găsit anexat poliței de asigurare;
- avizare daună – un document care se completează în momentul deschiderii dosarului de daune;
- o copie a poliței de asigurare;
- o copie a talonului mașinii sau certificatului de înmatriculare;
- copii după cărțile de identitate ale șoferilor implicați și proprietarilor de drept ai mașinilor dacă aceștia nu sunt aceiași cu șoferii care conduceau la momentul producerii accidentului;
- permisele de conducere;
- delegații – în cazul în care este vorba de persoane juridice;
- cerere de despăgubire RCA.
Dacă nu se poate stabili vinovatul, atunci este necesară implicarea forțelor de ordine care la rândul lor vor emite un proces verbal de producere a accidentului cu rol de document constatator, precum și o autorizație de reparație. În acest caz, ambele documente, scrise și semnate de poliție, trebuie incluse în dosarul de daună.
În funcție de compania de asigurări, pot exista cazuri în care șoferilor implicați într-un accident rutier li se mai cer și alte documente. De aceea, pentru o mai bună pregătire pentru situații de urgență, recomandăm tuturor șoferilor ce dețin o poliță valabilă RCA să verifice condițiile acesteia și să cunoască cu lux de amănunte conținutul ei.
Ce se întâmplă după deschiderea unui dosar de daună?
Deschiderea unui dosar de daună pe baza unei constatări amiabile este cea mai simplă cale de rezolvare a unui accident rutier. Cum am menționat și în rândurile de mai sus, procedând astfel, șoferii pot pune capăt unui eveniment nefericit fără implicarea forțelor de ordine și reparându-și mașinile avariate fără a scoate niciun ban din buzunar.
Astfel, după deschiderea unui dosar de daună, mașina avariată este condusă sau tractată până la un service autorizat cu care compania de asigurări are încheiat un contract de parteneriat valabil, iar în funcție de serviciile pe care le are la dispoziție, șoferul păgubit poate beneficia chiar și de un autoturism la schimb până ce al lui este gata reparat.