Ce faci cand un alt sofer iti loveste masina

Viteza prea mare, neatentia si imprudenta la volan, oboseala sau agresivitatea in trafic sunt doar cateva dintre cauzele accidentelor rutiere care se petrec zilnic pe sosele din Romania. Desi speram sa nu aveti niciodata nevoie de aceste informatii, noi va prezentam astazi cum trebuie anuntat un accident de circulatie.


Pentru a fi considerat un accident de circulatie, un eveniment rutier trebuie sa indeplineasca cumulativ trei conditii, stipulate de Codul rutier, si anume:
– sa se fi produs pe un drum deschis circulatiei publice ori si-a avut originea intr-un asemenea loc;
– sa fi avut ca urmare decesul, ranirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel putin unui vehicul sau alte pagube materiale;
– in eveniment sa fi fost implicat cel putin un vehicul in miscare.

Daca aceste trei conditii au fost atinse, atunci se procedeaza astfel:

1) Potrivit legislatiei rutiere, accidentele de circulatie soldate cu moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane se anunta de indata la politie prin apelarea numarului de urgenta 112 si sa astepte agentii care vor sosi la fata locului pentru a intocmi documentele de constatare a accidentului si autorizatia de reparatie;

2) In situatia in care accidentul in care ati fost implicati s-a soldat numai cu avarierea autoturismelor sau cu alte pagube materiale, trebuie sa va prezentati la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul in termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare;

Puteti scapa de acest drum la politie daca incheiati o constatare amiabila de accident. Utilizarea constatarii amiabile de accident nu este o obligatie, este doar o optiune. Practic, incepand din 1 iulie 2009, conducatorii auto implicati intr-un accident au posibilitatea de a completa impreuna un formular tipizat pentru a consemna circumstantele in care s-a produs evenimentul rutier, iar acest document inlocuieste procesul-verbal de constatare intocmit de Politie.

Cu acest formular, pagubitul se poate adresa direct societatii de asigurare, care are obligatia sa indeplineasca formalitatile pentru deschiderea dosarului de dauna, sa constate pagubele si sa elibereze documentul de introducere in reparatie a vehiculului. De asemenea, in cazul accidentelor minore, din care au rezultat numai pagube materiale, nu este nevoie sa va deplasati la politie nici daca in accident a fost avariat un singur vehicul, iar conducatorul acestuia detine o asigurare facultativa de avarii auto.

3) Se cer copii dupa asigurararile RCA ale fiecarui participant la accident;
Daca celalalt conducator auto refuza sa mearga la Politie pentru declaratii, fii atent la numarul de inmatriculare, modelul si culoarea masinii si cere date de contact de la eventualii martori. Daca celalalt soferul nu are asigurare RCA valabila sau nu poate fi identificat, adreseaza-te constatatorilor Politiei, iar apoi Fondului de Protectie a Victimelor Strazii pentru recuperarea despagubirii.

4) Se stabileste data intalnirii la sediul firmei de asigurari pentru constatarea accidentului;

La firma de asigurari se va complete cate un formular de constatare accident ce va contine datele de identificare personale ale detinatorului politei de asigurare, ale conducatorului vehiculului, ale vehiculului si cele din polita de asigurare RCA. Realizati schita accidentului de comun acord cu celalalt sofer implicat.

Daca doriti sa cereti plata unor despagubiri ca urmare a accidentului produs, depuneti imediat formularul la compania de asigurari mentionata de celalalt conducator pe formular, adica catre societatea care asigura RCA celalalt vehicul implicat.

Daca NU doriti sa cereti plata unor despagubiri ca urmare a accidentului produs, depuneti imediat formularul CA la compania de asigurari la care aveti incheiata polita RCA.

In oricare dintre cazuri trebuie sa va prezentati personal la asigurator unde veti depune formularul CA si completati o declaratie tipizata. Dupa aceasta asiguratorul va va elibera documentul de introducere in reparatie, va stabili vinovatia si va acorda despagubirea (dupa caz).

De retinut! Notati-va exact data, ora, locul accidentului, directiile de mers ale masinilor implicate, numele soferilor si ale martorilor. De asemenea, incearcati sa pozati masinile in pozitia de dupa coliziune, ca proba.

Conduceti vigilent in aceasta perioada si pastrati distanta cu ceilalti participanti la trafic.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Lemnul de esenta tare sau moale

Pentru un tamplar, nu exista decat doua tipuri de lemn: lemnul de esenta tare si cel de esenta moale. Cu toate acestea, distinctiea poate crea confuzii

5 jocuri pentru petreceri

E mijlocul saptamanii, deci cam de pe acum incep pregatirile pentru distractia de weekend. Tocmai de aceea ne-am gandit sa facem o lista cu top

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.