Cum sa faci economie la benzina/motorina

Nu am putea spune ca in Romania carburantii sunt foarte ieftini, asa ca orice sfat cu privire la economisirea benzinei sau a motorinei te poate ajuta sa-ti pastrezi banii in portofel mai mult timp.

Publicatia Huffington Post a adunat 10 sfaturi eficiente pentru cei care nu vor sa isi dea intreg salariul pe plinuri de benzina sau motorina.

1. Inchide capacul rezervorului
Anul trecut, in Statele Unite s-au evaporat 556 de milioane de litri de combustibil, din cauza banalului capac de rezervor.
Ai grija sa inchizi capacul rezervorului pentru ca acesta este prevazut cu o supapa care are doua functii importante: impiedica vaporii de combustibil sa iasa din rezervor si, in acelasi timp, permite aerului sa intre controlat in rezervor egalizand presiunea din interior cu cea din exterior.

2. Nu utiliza masina pe post de depozit
Ia in considerare ca la fiecare 50 de kilograme suplimentare, o masina consuma in plus intre 0,5 si 2 litri de combustibil.

3. Ideal ar fi sa virezi numai la dreapta
Firma de curierat UPS a redus numarul virajelor la stanga si a economisit carburant in valoare de 10 milioane de dolari, in ultimii opt ani.
Exista si o explicatie: virajele la stanga, mai ales in intersectiile aglomerate, necesita mai mult timp de oprire, implicit de mers in gol a motorului (asigurare, acordare de prioritate) in comparatie cu cele la dreapta.

4. Foloseste aplicatiile auto
Ele te vor ajuta sa gasesti cele mai ieftine benzinarii care se afla in apropierea locului in care esti parcat. Americanii au GasBuddy, noi avem Auto.ro.

5. Nu iti incalzi masina prea mult pe timpul iernii
Nu este nevoie sa incalzesti masina minute in sir pe timpul iernii. Aceasta practica consuma extrem de mult carburant. Potrivit expertilor, sunt necesare doar 30 de secunde, pentru ca motorul oricarei masini fabricate in ultimii 20 de ani sa fie complet functionabil.

6. Deschide aerul conditionat
Specialistii au demonstrat ca deschiderea geamurilor duce la cresterea consumului de carburant, deoarece se formeaza curenti care practic franeaza masina. Insa, acest lucru nu se intampla atunci cand dai drumul la aer conditionat.

7. Nu iti fa o obisnuinta sa mergi cu rezervorul gol
Orice combustibil contine impuritati, care sunt aspirate atunci cand mergi pe „rezerva”, iar pompa de combustibil sau injectoarele se pot defecta din cauza lor. Unele noi costa destul de mult, asa ca mai bine iti faci repede un plin decat sa iti duci masina in service.

8. Nu te da in spectacol
Economisesti combustibil atunci cand mergi cu viteza legala, daca nu accelerezi si nu franezi brusc. Aceasta practica poate duce la o economie de combustibil de 5 pana la 10%.

9. Verifica presiunea pneurilor
Cauciucurile umflate corect, la presiunea indicata de producator, pe langa faptul ca asigura o tinuta de drum si o aderenta mai bune, contribuie semnificativ la economia de combustibil.

10. Cumpara-ti o masina (mai) noua
Mai bine mai economisesti cateva luni si iti cumperi un autoturism mai nou, decat sa iti iei o masina second hand veche. Noile generatii de masini sunt dotate cu motoare mai economice, iar daca iti permiti una cu motor hibrid sau diesel, economia de combustibil va fi destul de mare.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.