Despre carligele de remorcare si de ce obisnuim sa le folosim

Pentru persoanele familarizate cu domeniul auto, carligele de remorcare nu reprezinta o necunoscuta, ba chiar am putea spune ca ele reprezinta un accesoriu tot mai des intalnit, preferat de majoritatea soferilor.

La baza, un carlig de remorcare nu face nimic altceva decat sa ajute posesorul unui autovehicul sa poata atasa o remorca sau o rulota, elemente conexe care va pot ajuta in marirea capacitatii de transport.

Aruncand o privire asupra autovehiculelor care ruleaza pe strazile din Romania, am indrazni sa spunem ca majoritatea soferilor autothtoni obisnuiesc sa transporte si o remorca sau o rulota. Realitatea exprimata de cifre este insa una cat se poate de diferita, Romania este una dintre codasele Europei in ceea ce priveste segmentul dedicat remorcilor si rulotelor, astfel ca intrebarea noastra se rezuma la adevaratul motiv pentru care obisnuim sa folosim carlige de remorcare.

Raspunsul pare a veni din cadrul Politiei Romane, conform unor studii reiesind un aspect cat se poate de interesant: romanii folosesc carligele de remorcare pentru a-si feri bara spate a autoturismului si mai putin pentru a utiliza in scopuri practice o remorca sau chiar o rulota. Motivul pare a fi unul intemeiat, cel putin daca ne raportam la pagubele suferite de bara spate a unei masini in momentul unui accident involuntar. Cazurile concrete ne expun cu totul si cu totul alta situatie, in cazul utilizarii unui carlig de remorcare fiind in postura de a observa daune mult mai severe asupra autoturismului.

Vom enunta si o situatie cat se poate de concreta in ceea ce priveste daunele provocate de un impact in partea carligului de remorcare insa abia dupa ce punctam un aspect esential de care majoritatea soferilor nu tin cont. Daca aveti curiozitatea de a citi un manual de utilizare al unui producator de prestigiu in domeniul auto, Volkswagen de exemplu, veti remarca un aspect ce tine de utilizarea propice a carligelor de remorcare.

Ca producator de autoturisme recomandam tuturor soferilor sa utilizeze carligele de remorcare doar in situatiile clasice de remorcare. Situatiile unei lovituri in partea spate a masinii fara ca remorca sa fie atasata dar cu un carlig de remorcare activ conduc la o deteriorare a lonjeroanelor si la descentrarea sasiului, costurile de reparatie a celor doua ansamble fiind mult mai ridicate decat cazurile in care caroseria este afectata.

Punand in balanta citatul din cartea tehnica a unei masini Volkswagen si realitatea cotidiana, remarcam faptul ca romanii nu acorda nici cea mai mica importanta laturii tehnice si mizeaza mai degraba pe estetica, asta in pofida faptului ca nici calculele nu sunt deloc adevarate.

Gama de carlige de remorcare este una cat se poate de vasta, tocmai din acest motiv se poate spune ca alegerea unui model propice pentru propria masina nu ar trebui sa fie o problema majora. Daca cei de la Volkswagen mizau in special pe carligele amovibile, care pot fi eliminate ori de cate ori nu aveti nevoie de utilitatea lor, tindem sa credem ca aceasta este optiunea perfecta pentru ca soferii sa se poata folosi de un carlig de remorcare dar pe care sa-l indeparteze la nevoie.

Tragand o concluzie si oferind un sfat util tuturor soferilor din Romania si nu numai, trebuie sa precizam ca orice carlig de remorcare este util doar in momentul in care se doreste atasarea unei remorci sau a unei rulote. Desi am pornit de la obiceiul destul de bizar de a folosi carlige de remorcarepentru a salva partea spate a masinii de un potential impact, este de preferat ca bara si intariturile sa preia socurile si sa se distruga decat ca sasiul sa fie afectat.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

14 + 15 =

On Key

Citeste si

Biblioteci în parcuri

Biblioteca Județeană Gh. Asachi Iași în colaborare cu Asociația Studenților Chimiști Ieșeni (ASCIS) vă invită la „Biblioteci în parcuri”. In următoarele doua week-end-uri, 30 septembrie

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.