Moldova vrea autostradă

Scrisoare deschisă către Președintele României în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii în zona Moldovei:

Domnule Preşedinte Klaus Iohannis,

Suntem un grup de promotori ai unei campanii de informare a opiniei publice cu o chestiune care ține, în ultima vreme, de siguranța națională: importanța dezvoltării infrastructurale a estului României și crearea de legaturi între această zonă și restul țării, pentru a integra eficient județele din Moldova în circuitul economic național și în cel european.

O autostradă care să lege Moldova de Vestul țării și, implicit, de Europa, ar încuraja investițiile, exporturile și sectorul turistic din estul României, ducând, în cele din urmă, și la o creștere a produsului intern brut național. Totodată, s-ar crea noi locuri de muncă, care ar reduce sarcinile redistributive ale statului, resurse economice semnificative putând fi utilizate în alte scopuri.

Dacă dorim o dezvoltare unitară a acestei țări, felul în care Moldova este racordată la celelalte provincii și la Capitală este esențial. Între București și Iași nu va fi autostradă, ci un drum expres. Moldova nu are legături rapide cu Portul Constanța (Dunarea e traversată cu bacul) și nu reprezintă nici o prioritate în a fi legată rapid de Vest prin autostrada Iași-Târgu Mureș. A lăsa o regiune importantă, care are peste un sfert din locuitorii țării, fără posibilități de dezvoltare, în contratimp cu celelalte zone, care își dezvoltă și diversifică infrastructura, se poate încadra ușor ca fiind un risc de siguranță națională.

Suntem de părere că autostrada Târgu Mureș – Iași constituie un pas important în vederea modernizării proiectului de țară demarat la 24 ianuarie 1859. Pas cu pas, liderii generației unirii de la 1859 au demonstrat că au înțeles implicațiile evenimentului de la 24 ianuarie, și au întreprins o serie de măsuri administrative care au permis coordonarea între cele două centre istorice, Iași și București, în vederea consolidării unui circuit politico-economic concentric și solidar. Proiectul de țară demarat acum 157 de ani rămâne un pariu câștigat cu istoria atât timp cât toate generațiile de lideri politici ai României vor ști să facă față provocărilor în continuă schimbare.

Provocarea timpurilor noastre constă în a înțelege și în a ne adapta proceselor moderne de interdependență economică și financiară. Căile de comunicații sunt cheia întregii ecuații, macrostabilitatea economică a statului nostru, și, în extenso, cea a Uniunii Europene, depinzând în mod esențial de autostrada Târgu Mureș – Iași. Dacă acest lucru va fi înțeles, Moldova poate avea un viitor.

Cu considerație,

Grupul de Inițiavă „Moldova Vrea Autostradă

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.