Studentii ieseni revolutioneaza industria auto

Pasionaţi de mecanică de la vârste fragede, doi studenţi basarabeni de la Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice din Iaşi au strâns fonduri şi au început să modifice singuri o maşină, astfel încât să poată fi condusă de persoane cu deficienţe locomotorii. Totul pentru a-i oferi prietenului lor de 12 ani în scaun cu rotile şansa de a se putea deplasa cu maşina proprie.

AVAI Movement“ este povestea a doi tineri basarabeni pasionaţi de mecanică şi a unui proiect care poate produce o revoluţie în favoarea oamenilor cu probleme locomotorii. Adrian Vlas şi Ion Ababei sunt din raionul Hânceşti, Republica Moldova, şi s-au cunoscut la Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, unde s-au şi împrietenit după ce au observat că împărtăşesc o pasiune comună pentru acest domeniu.

Inspiraţi de povestea tristă a unui prieten din Republica Moldova, Alexandru Gomaniuc, care în urmă cu 12 ani a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile, cei doi studenţi şi-au propus să îi schimbe acestuia viaţa, oferindu-i şansa să se deplaseze şi cu ajutorul unui autoturism. La un an de la lansare, proiectul a suferit modificări, apărute în general din cauza finanţării precare, însă scopul final a rămas mereu acelaşi.

În luna decembrie, „AVAI Car“ a fost prezent la conferinţa de inventică TEDx Chişinău, unde Adrian Vlas a fost unul dintre speakerii evenimentului şi a prezentat proiectul.Adrian Vlas este un tânăr de 22 de ani care are mecanica şi ingineria în ADN-ul său. Pasiunea sa pentru tehnică a început să dea roade încă de la 11 ani, când şi-a improvizat primul triciclu. Chiar dacă maşina nu a parcurs mai mult de 5 metri, acest fapt nu l-a demotivat, ci, din contră, l-a determinat să continue. Astfel, a ajuns să obţină titlul de «Cel mai bun elev inovator», iar invenţiile sale să atragă priviri şi să provoace admiraţie. Succesul obţinut nu i-a tăiat din elan, Adrian continuând să-şi seteze scopuri şi mai mari“, l-au prezentat organizatorii TEDx Chişinău.

Maşina are şapte air-bag-uri, cu două în plus faţă de maşinile obişnuite, o manetă pentru frână şi acceleraţie, iar pentru deschiderea şi blocarea uşilor, pornirea motorolui şi reglarea temperaturii din maşină au creat o telecomandă, dar şi aplicaţia AVAI pentru smartphone, care poate acţiona inclusiv platforma din locul scaunului şoferului. În aceste condiţii, maşina poate fi controlată inclusiv de la distanţă. Tinerii au luat în calcul inclusiv riscurile ce apar în cazul unui accident, senzorii instalaţi permiţând dezactivarea platformei şi ieşirea în siguranţă a şoferului ori depistarea focului. Celor doi tineri şi lui Alex li s-au alăturat alţi patru prieteni basarabeni, care fac voluntariat şi au diferite atribuţii în cadrul echipei, şi împreună au demarat procedurile de strângere de fonduri. Iniţial, calculaseră un necesar de 21.000 de dolari pentru a-şi duce la bun sfârşit visul, însă aşteptările lor financiare nu s-au împlinit.

Fondurile insuficiente i-au forţat pe cei doi tineri să renunţe la planurile iniţiale şi să apeleze la un alt autoturism, un Peugeot care presupune costuri mai mici şi pentru care se pot găsi piese mult mai ieftine. Între timp, Ion a terminat facultatea şi şi-a găsit un loc de muncă în Germania, însă Adrian şi-a găsit alte ajutoare de nădejde la el acasă şi se află pe ultima sută de metri cu terminarea maşinii.

Acum lucrează în IT, de acasă, pentru o companie locală de profil, dar spune că viaţa i s-ar schimba dacă ar putea rezolva problema transportului. „Abia aştept să fie gata maşina. În acest moment este cel mai mare vis al meu. Mai este doar un pic şi va fi realizat. Am putea dezvolta acest proiect şi încă multe alte idei mai rapid, unica problemă este partea materială. După ce o să fie gata, o să încep şcoala de şoferi, pentru că se permite doar cu maşina ta, dacă este adaptată. Eu abia aştept să încerc. Sunt sigur că o să îmi schimbe viaţa această maşină“, a spus Alex. Pe lângă locul de muncă, cel mai important proiect în care se implică Alex alături de alte persoane cu nevoi speciale este cel de convingere a instituţiilor publice să ofere condiţii de accesibilitate şi persoanelor cu probleme locomotorii.

Sursa: adevarul.ro

 

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + 10 =

On Key

Citeste si

Festivalul Tehnologiei

În acest weekend, 4 – 6 decembrie, are loc la Palas Iași expoziția interactivă Festivalul Tehnologiei, cea mai mare de acest gen din țară (cu

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.