Te-a oprit politia si ti-a luat permisul? Iata ce trebuie sa stii

Se intampla uneori sa fiti trasi pe dreapta si chiar amendati sau sanctionati pe nedrept pentru diverse nereguli constatate de un agent al Politiei Rutiere. Ce trebuie sa stii ca sa te poti apara?

Procesul verbal de contraventie poate fi contestat destul de usor, daca vi se pare ca politistii nu procedeaza „ca la carte”. In 15 zile va puteti adresa instantei de judecata. Pe parcursul judecarii, sanctiunile se suspenda.

Ce se intampla daca nu semnezi procesul verbal
Castigati ceva timp. Daca nu semnati procesul verbal sau nu erati de fata cand s-a intocmit, se va considera ca ati luat cunostinta de acesta cand ati primit prin Posta scrisoarea cu amenda, iar termenul de atacare in justitie curge din ziua imediat urmatoare.

Contestarea procesului verbal
Plangerea se depune la sediul Politiei Rutiere unde lucreaza politistul care v-a amendat si se adreseaza Judecatoriei pe raza careia a fost savarsita fapta. Dosarul prin care contestati amenda trebuie sa contina copia de pe actul de identitate si de pe amenda, plangerea impotriva procesului verbal si un memoriu impotriva politistului, daca este cazul. Toate documentele trebuie prezentate in cate doua exemplare.

Cum trebuie sa se comporte agentul
In momentul in care sunteti tras pe dreapta, agentul rutier trebuie sa fie imbracat in uniforma completa, sa vina in dreptul portierei soferului, sa salute, sa se prezinte si sa ceara pe un ton politicos documentele (actul de identitate, permisul de conducere, talonul masinii, asigurarea RCA si atestatul profesional, daca este cazul).

Politistul trebuie sa-i comunice soferului motivul opririi si abaterea comisa.
Un proces verbal nu poate fi completat de alta persoana decat de agentul constatator. De exemplu, nu pot fi date amenzi radar folosind date transmise prin statie, uneori la kilometri distanta, politistului care v-a oprit. In acest caz, contestarea sanctiunii are sanse maxime de reusita.

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − fifteen =

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.