Tipuri de piese auto : avantaje si dezavantaje

Daca esti proprietarul unei masini noi dar mai ales second hand, uneori trebuie sa bagi adanc mana in buzunar pentru achizitia de piese auto. Chiar daca nu cumperi componente foarte scumpe, revizia periodica si schimbul de ulei pot fi introduse tot la capitolul chieltuieli.

Piesele auto se pot împărţi în următoarele categorii mari şi late:

– piese auto de origine OEM (de la producătorul maşinii);

– piese auto noi aftermarket (produse de diverse firme);

– piese auto second-hand de origine (piese din dezmembrări);

(P) Ti-ai echipat masina de iarna? Anvelopa iarna Goodyear UltraGrip 8 195/65 R15 91T la 256 lei la eMAG --> 

Piesele auto de origine

Este  vorba de piesele ce poartă sigla şi marca producătorului, fabricate în uzinele speciale dedicate mărcii respective. Numele de OEM vine de la Original Equipment Manufacturer şi înseamnă că piesa respectivă este de o calitate superioară, originală, ce înlocuieşte o piesă de pe maşină fără probleme. Piesele OEM sunt înlocuite fără dificultate, fără adaptări sau riscul de nepotrivire, pentru că sunt special concepute pentru a se potrivi perfect în funcţie de model. Piesele originale au întotdeauna ştanţată sigla mărcii auto şi vin cu toate accesoriile de montare sau instalare.

Avantaje

– calitate superioară

– potrivire perfectă

– garanţie

Dezavantaje

– preţ ridicat

– timp lung de aşteptare

– se găsesc doar la reprezentanţele auto si dealeri autorizat

Piesele aftermarket

Aici discutăm de piesele pentru maşina fabricată de terţi, adică de diverse firme private care au licenţa pentru reprodus / replicat piesele de origine. Evident, există şi firme aftermarket care nu au licenţă sau autorizaţie pentru reprodus piesele originale. Piesele aftermarket sunt cele mai răspândite, fiind de mai multe categorii de preţ şi calitate. Există fabricanţi cu tradiţie, care respectă toate normele pieselor originale, dar şi fabricanţi de piese aftermarket mai ieftine şi mai slab calitative.

Avantaje

– preţ mai mic decât al pieselor originale

– livrare rapidă

– garanţie limitată

Dezavantaje

 – calitate inferioară fata de piesele OEM

– posibilitatea unor nepotriviri (mai ales la piesele de caroserie)

Piese auto second-hand din dezmembrări

Aparent sunt piese auto ieftine dar pe termen lung nu este o investitie sigura deoarece se pot defecta din nou. Piesele din dezmembrari sunt folosite in conditii necunoscute si nu sunt recomandate decat in cazuri exceptionale cand piesa noua nu se gaseste in magazine sau cand timpul de asteptare este foarte lung. Din dezmembrari se pot achizitiona elemente de caroserie, de interior dar nu si piese vitale pentru functionarea in siguranta a masinii.

Asadar dacă ai nevoie de piese pentru maşina ta, ştii acum ce să cauţi, în funcţie de bani şi de ce ai nevoie. Dacă ai bani şi vrei ce e mai bun, alege piesele originale de la dealeri autorizati, însă dacă bugetul nu e foarte ridicat poţi apela la piese aftermarket sau din dezmembrări.

Sursa foto : tradesmen.ie

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.