Tot ce trebuie sa stii despre inmatricularea masinii in Bulgaria

Daca esti student si iti doresti o masina de 2000 – 3000 euro, o sa fii suprins ca trebuie sa platesti o taxa de prima inmatriculare de pana la jumatate din pretul masinii. In acest caz poti apela la unul din avantajele de a face parte din Uniunea Europeana si de ati inmatricula masina in Bulgaria.

Desi apar constant zvonuri ca se vor interzice inmatricularile in Bulgaria, acest lucru este imposibil, cat timp ambele tari vor face parte din spatiul European.

Inmatricularea propriu zisa presupune trecerea masinii pe numele unui cetatean sau al unei firme bulgaresti si o procura notariala prin care este predata romanului.

Avantajele inmatricularii in Bulgaria:

Evident costul mai mic

Principalul motiv pentru ati inmatricula masina in Bulgaria este costul mai mic fata de Romania. In unele cazuri poti plati de pana la 3-4 ori mai putin, ajungand in unele cazuri si de pana la 10 ori mai putin!

Asigurarea Obligatorie (RCA)

Deoarece fenomenul a luat amploare si tot mai multi romani isi inmatriculeaza masina in tara vecina, au aparut firme romanesti prin care poti cumpara asigurari rca Bulgaria. Alt avantaj este pretul, care este de cele mai multe ori la jumatate fata de cele din Romania. Cand incheiati o Asigurare pentru Bulgaria sa verificati Cartea Verde care trebuie sa fie valabila in toate statele intercomunitare.

Ca sa va faceti o idée despre preturile asigurarilor RCA din Bulgaria, pentru o masina de peste 2500 cmc puteti plati doar 160 euro pe an pe cand la noi doar impozitul anual este 450 euro/an.

Impozitul anual
Daca masina are cilindreea mare de peste 2500 cmc, impozitul in Bulgaria este mai avantajos.

Dezavantajele inmatricularii in Bulgaria :

ITP-ul care se face anual

Desi per total chiletuielile sunt mai mici daca va inmatriculati masina in Bulgaria, ITP-ul trebuie efectuat in fiecare an si asta implica deplasarea pana in cea mai apropiata localitate din tara vecina. Ca si la noi, pentru a trece ITP-ul trebuie sa tineti cont de urmatoarele :

 • Seria de sasiu trebuie sa fie viziblila in totalitate
 • La fel si seria motorului
 • Nu trebuie sa aveti folie pe geamuri
 • Fara inscriptionari pe masina
 • ITP-ul bulgaresc nu se trece cu parbriz crapat

Ar trebui sa cunosti limba

Chiar daca actele se intemeieaza printr-un intermediar care este o firma sau o persona fizica, a sti limba este un avantaj. Au fost cazuri cand cei care au uitat sa ceara si o copie notariala in limba romana a actelor se trezesc ca au dat banii pe o masina furata.

Ce acte trebuie sa primesti dupa ce inscrii masina in Bulgaria:

 • Asigurare valida “Responsabilitate civila” si “Carte verde”
 • Valabilitatea verificarii tehnica a automobilului
 • Dovada inregistrarii – partea I
 • Dovada inregistrarii – partea II
 • Imputernicire pentru condus, administrare, vanzare si altele
 • Chitanta pentru impozitul de drum platit al automobilului
 • Contract de cumparare-vanzare

Ce parere ai despre inmatricularile in Bulgaria? Ti-ai inmatricula masina in tara vecina?

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.