5 sfaturi pentru un internship de succes!

Se apropie vacanta de vara, in care, cei mai multi studenti vor opta sa urmeze un stagiu de practica in una din companiile autohtone sau din afara. Ceea ce conteaza cel mai mult la un internship este modul in care te prezinti acolo si cat interes iti dai pentru a atrage atentia in mod pozitiv asupra ta, astfel incat sa iti faci relatii si sa iti croiesti drumul spre un viitor job.

Cum faci asta?

1. Documenteaza-te
Daca iti iei internshipul in serios, vei fi luat in serios la randul tau de sefii si colegii tai de munca. Asadar, nu te prezenta la internship ca o „floricica” ce abia si-a scos capul de sub stratul de zapada. Foloseste timpul pe care il ai la dispozitie dupa finalizarea anului universitar, pana la inceperea internshipului pentru a citi despre compania in care vei lucra. Citeste informatiile de pe site-ul oficial al acesteia dar si stiri care apar in presa in legatura cu ea. Faptul ca vei fi la curent cu proiectele si realizarile companiei va fi considerat un semn de seriozitate din partea ta dar si un semn ca esti cu adevarat interesat de domeniul in care ai ales sa iti faci internshipul.

2. Fa-ti aparitia la timp si imbraca-te adecvat
Prima impresie conteaza si dureaza. Seful tau nu iti va face o analiza completa din prima zi, dar faptul ca vei aparea la timp si imbracat conform dress-code-ului companiei in care urmeaza sa activezi, va fi un plus pentru tine. Da mana cu oamenii care iti vor fi prezentati, zambeste si abordeaza o atitudine deschisa si sincer interesata fata de tot ce se intampla acolo. Opteaza pentru pantaloni si camasa sau fusta pana la genunchi si camasa, urmand ca din a doua zi sa iti adaptezi tinuta in functie de cum vei vedea ca se imbraca temporarii tai colegi.

3. Pune intrebari
Atentia care ti se va acorda in timpul internshipului depinde de gradul de interes pentru acesta pe care il vei manifesta tu. Daca te duci acolo, te asezi intr-un colt si astepti ca cineva sa iti dea atentie, s-ar putea sa ramai invizibil pentru tot restul zilei. Asadar, contacteaza persoana care ti-a fost recomandata si pune-i intrebari. Ce responsabilitati vei avea, unde va fi biroul tau, cand iti poti lua pauza de masa, ce program vei avea, cum vei vorbi cu seful tau direct (vizita in birou, telefon, email etc). De asemenea spune ce ai dori sa inveti in timpul acestui internship si roaga eventual persoana in subordinea careia vei fi sa te ajute sa patrunzi in departamentul respectiv.

4. Foloseste pauza de masa pentru a socializa
Contactele se pot realiza inca din prima zi, cu conditia sa iti dai interesul sa te amesteci in multime. Asadar, cand lumea pleaca la masa, cere permisiunea de a te alatura lor. In timpul mesei deschide subiecte simple de conversatie precum: de cat timp lucreaza in companie, de ce le place sa lucreze acolo, ce ar fi vrut sa le spuna cineva in prima lor zi la acel loc de munca etc. Vorbeste si despre tine dar nu rezuma discutia la propria persoana.

5. Ia notite, fii pozitiv!
In prima zi de internship ca si in prima zi la un job este posibil sa ti se ofere multe informatii despre modul in care vei folosi aparatura din birou, pasii pe care ii vei urma in realizarea unei sarcini pe computer de exemplu, etc. In aceste conditii este posibil sa uiti totul pana a doua zi cand, va trebui sa intrebi din nou cum se face cutare lucru (ceea ce nu e recomandat). In schimb, poti lua notite, nimeni nu se va supara pentru asta. Ia cu tine o agenda in care sa iti notezi lucrurile mai dificile. Fii pozitiv, zambeste si profita de orice ocazie pentru a-ti face relatii.

Sursa foto: bip.northwestern.edu

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Dulciuri la Bojdeucă

Sâmbătă, 31 octombrie, începând cu ora 10:00, la Muzeul „Ion Creangă” se va desfășura evenimentul „Dulciuri la Bojdeucă”, organizat de Camera Agricolă Județeană Iași și

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.