Alegeri măsluite la Universitatea „Cuza”

Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI) condamnă modul ilegal în care sunt organizate alegerile pentru structurile de conducere din universitatea ieşeană şi solicită Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice să intervină urgent în vederea soluţionării acestor probleme.

Deşi alegerile încep săptămâna viitoare, la majoritatea facultăţilor nu se cunosc nici datele şi nici sălile unde se vor desfăşura alegerile. Acolo unde au fost organizate, totuşi, acestea sunt în bătaie de joc: cel mai elocvent caz este Facultatea de Istorie, unde studenţii vor avea doar patru ore la dispoziţie pentru a-şi vota colegii, în condiţiile în care acestea se desfăşoară în sesiune, când studenţii pot ajunge mai greu la vot.

În altă situaţie, la Facultatea de Litere, alegerile sunt organizate direct de către conducerea Facultăţii, ceea ce încalcă total prevederile art. 12 alin. 3 din Statutul Studentului care interzice implicarea personalului didactic şi administrativ în alegerile studenţeşti. Sancţiunile pentru asemenea fapte, pot merge de la avertisment scris până la destituirea din funcţie.

Cel mai grav, se urmăreşte eliminarea studenţilor vocali din cursa electorală. Mijlocul prin care se realizează aceasta este un criteriu ilegal prin care studenţii sunt obligaţi să aibă minimum media 8 (opt) la admitere sau pe fiecare semestru şi să nu aibă restanţe pentru a-şi putea reprezenta colegii în Consiliile Facultăţilor şi Senat.

Această condiţie a fost introdusă de către Senatul Universităţii în metodologia de alegeri, astfel încât reprezentanţi ai studenţilor să nu ajungă cei doriţi de studenţi, ci doar tineri supuşi conducerii actuale, care să deţină aceste funcţii pur formal, pentru a nu divulga neregulile din interiorul instituţiei şi care să nu militeze în mod real pentru drepturile studenţilor.

Aceste prevederi încalcă atât Legea Educaţiei Naţionale (art. 203, alin. 4), cât şi Statutul Studentului la nivel naţional, care interzic orice formă de condiţionare a statutului de student reprezentant de către conducerea universităţii.

„Metodologia de alegeri şi regulamentele interne se schimbă doar atunci când anumite persoane din conducere au de profitat prin reducerea la tăcere a studenţilor. Se încearcă eliminarea din cursa electorală a studenţilor vocali, nesupuşi conducerii, care sunt fie lăsaţi cu restanţe, fie puşi sub ameninţarea de a susţine un anumit candidat la funcţia de rector. O parte dintre studenţii senatori sunt cumpăraţi cu promisiunea că vor fi favorizaţi la obţinerea unui post în universitate, asta dacă sunt obedienţi faţă de camarila totalitară domnului Işan.” a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).

Sursa: ligastudentilor.net

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Despre criza din industria mobilei

In prezent, in tara isi desfasoara activitatea peste 4500 firme producatoare de mobila si mic mobilier majoritatea lor fiind firme mici si mijlocii, infiintate dupa

Vezi topul universitatilor din Romania

In vara acestui an a avut loc o evaluare a universitatilor din Romania, realizata de catre Asociatia Europeana a Universitatilor. Astfel, in urma clasificarii, nu

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.