Biblioteca pe şine din oraș – prima din țară

In tramvaiul pictat cu figurile marilor scriitori ai literaturii romane gasesti carti pentru toate gusturile si varstele.

Iesenii se pot mandri ca au parte de cultura pe toate drumurile din municipiu. Asta este posibil datorita unui grup de persoane care au lucrat cu pasiune la un proiect ce aduce o multitudine de carti sub nasul tuturor celor care calatoresc cu tramvaiul. Regia Autonoma de Transport Public Iasi a pus la dispozitia Asociatiei Tramclub Iasi un tramvai, care a fost transformat intr-o veritabila biblioteca miscatoare, scopul proiectului fiind acela de a incuraja lectura printre locuitorii orasului, in special a celor tineri, care sunt astfel incurajati sa citeasca in mijloacele de transport public. Acest proiect „Biblioteca din tramvai”, este o premiera pentru Romania, fiind prima biblioteca miscatoare din tara.

Cei care au facut posibil acest proiect sunt Eugen Benea, initiatorul proiectului „Cartea pe banca”, Asociatia Tramclub Iasi, în colaborare cu National Paints si Ispal, alaturi de numerosi voluntari care au tinut inadins sa dea o continuitate placerii oferite de lectura pe carti print, spre deosebire de cea pe platforme digitale, care prind tot mai mult teren in fata cartilor clasice.

„Ideea a aparut in urma cu aproximativ o luna, la initiativa domnului Eugen Benea, iar de atunci a fost o mare alergatura dupa aprobari si sponzorizari. In cele din urma, am reusit sa facem acest proiect posibil si sa aducem cartile in tramvai, sub forma unei biblioteci care este disponibila pentru toata lumea. Chiar astazi am reusit sa montam sertarele si sa scoatem pe traseu aceasta biblioteca mobila”, a spus Cristina Albu, Asociatia Tramclub Iasi.
In acest mod, iesenii si toti cei care calatoresc cu tramvaiul sunt incurajati sa doneze carti, pe care pur si simplu sa le lase in tramvai, in rafturile amenajate in fata usilor. Doritorii le pot citi si lasa pentru urmatorii curiosi. „Este o idee cat se poate de buna, pentru ca oamenii au uitat cat de important este sa citesti carti si nu reviste, articole pe net sau Facebook. Numai prin astfel de carti poti sa te autoeduci si sa te autoconstruiesti”, spune Andreea, una dintre primele cititoare ale cartilor din „biblioteca mobila”.

Traseele pe care circula biblioteca miscatoare sunt 1, 13, 8 si 3.

bibliotca pe sine.JPGfrgh

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven − five =

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.