Care sunt criteriile dupa care trebuia aleasa o facultate

Alegerea corecta a unei facultati poate face diferenta intre a avea sau nu success in viata si de a regreta mereu o decizie neinspirata. Psihologii şi consilierii şcolari îi sfătuiesc pe tineri să se concentreze pe ceea ce le face plăcere, pe abilităţile lor şi să se orienteze şi după piaţa muncii.

Tinerii care dau la facultate se împart în trei categorii:

 1. cei care ştiu sigur ce vor să studieze (în jur de 20%),
 2. cei care oscilează între două-trei opţiuni similare (aproximativ 35%)
 3. majoritatea (circa 45%) care nu ştiu ce vor să facă mai departe.

Poti afla ce facultate ti se potriveste daca mergi la un consilier sau la psiholog, care poate afla domeniul in care dai randament cu ajutorul testelor de personalitate.

Eşec asigurat dacă te orientezi numai după aspectele financiare

Eşecul este asigurat dacă faci ce nu îţi place şi te orientezi numai după aspectele financiare şi industriile care sunt pe val. Nu Bac-ul este răscrucea de drum, ci primul an de facultate, pe care rişti să-l abandonezi dacă nu îţi place ceea ce ai ales să studiezi. Trebuie să pui laolaltă interesele cu capacitatea. Spre exemplu, dacă eşti absolvent de Real şi capacitatea ta e deja formată pe anumite domenii, trebuie să vezi care anume te pasionează mai mult dintre acestea şi să-ţi imaginezi ce te vezi făcând după facultate. Spre exemplu te vezi lucrând într-o mulţinaţională? De asemenea, contează şi ce atitudine ai faţă de studii. Dacă nu îţi face plăcere să studiezi şi dacă nu ai capacitatea de a structura informaţia într-un ritm alert, atunci mai degrabă te duci către un program universitar mai aplicat“, explica Mihaela Feodorof, consilier şi expert în orientare în carieră.

Facultăţile care asigură angajarea pe piaţa muncii

Tinerii care se orientează zilele acestea spre facultate trebuie să aleagă cu mare grijă specializarea pe care o vor urma pentru că le va pava drumul spre o carieră, susţin specialiştii.

Dacă ne uităm la angajabilitatea pe piaţa muncii, observăm că sunt câteva domenii în vogă:

 • informatică (IT),
 • medicină,
 • arhitectură,
 • construcţii,
 • energetică,
 • autovehicule rutiere,
 • finanţe-bănci
 • design-industrii creative
 • O altă variantă deosebit de interesantă este antreprenoriatul, care presupune un set aparte de calităţi: intuiţie, curaj, perseverenţă, anduranţă, foarte bună toleranţă la eşecuri în serie până dai de aur cu o idee isteaţă şi o excelentă capacitate de networking.

  Tu dupa ce criteriu ti-ai ales facultatea?

  Comentarii

  comments

  Share:

  Facebook
  Twitter
  Pinterest
  LinkedIn

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  On Key

  Citeste si

  Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.