Ce faci dacă ai un coleg de cameră gălăgios?

Viata in camin poate deveni un calvar in conditiile in care ai ghinionul sa dai peste un coleg de camera galagios. Un astfel de coleg ori asculta muzica tare, ori se uita la filme cu volumul la maxim, ori prefera sa invete cu voce tare atunci cand si tu ai de invatat si astfel iti poate afecta starea de bine, privandu-te de conditiile necesare pentru a studia sau a te odihni corespunzator.

Iata mai jos cateva ponturi utile pentru a negocia cu un astfel de coleg:

  1. Invita-l la o discutie

Explica-i pe un ton calm si prietenos care e problema. Nu ridica vocea si nu il acuza. Concentreaza-te pe fapte si exemple concrete despre modul in care zgomotele lui iti afecteaza tie somnul, studiul si timpul liber petrecut in camera. Incearca sa gasesti solutii si sa i le sugerezi in modul cel mai civilizat cu putinta.

  1. Stabiliti niste reguli comune

Aceste reguli ar trebui stabilite inca de la inceputul convietuirii voastre. Daca unul dintre voi invata, unde ar trebui sa vorbeasca celalalt coleg la telefon? In camera? In afara ei? La ce ore e cel mai convenabil pentru amandoi sa primiti vizite, astfel incat zgomotul din camera nu il afecteze pe celalalt? Puteti asculta muzica fara casti? Ce reguli aveti in acest sens?

  1. Ofera-i alternative

Daca colegul tau de camera sforaie, e mai greu sa schimbi acest lucru, insa ai putea sa il intrebi daca e OK sa il trezesti atunci cand sforaie prea tare. Daca asculta muzica tare, ai putea sa ii cumperi niste casti decente (desi aceasta varianta nu e foarte subtila) sau sa il rogi sa asculte muzica la casti cel putin seara dupa o anumita ora sau in orele in care tu studiezi.

  1. Ramai pe pozitie

S-ar putea ca prima voastra discutie sa nu aiba mari efecte, chiar daca colegul de camera galagios iti va promite ca lucrurile se vor schimba. In aceste conditii, cea mai buna solutie este sa mai incepi discutia peste cateva zile sau cateva saptamani, pe acelasi ton calm si amiabil si sa ii explici ca nu s-a schimbat mare lucru de la ultima voastra discutie.

  1. Paraseste camera

Daca nu veti reusi sa va intelegeti amicabil, gaseste o varianta pentru momentele in care colegul va deveni zgomotos atunci cand tu ai de invatat: biblioteca, sala de lectura, o cafenea mai linistita etc. Aceasta este solutia pe termen scurt la solutia  pe termen mai lung a problemei voastre. In viitor, fie el va trebui sa se mute, gasindu-si un coleg care ii poate suporta zgomotul sau, daca nu reusesti sa il convingi sa faca asta, gaseste pe cineva cu care sa faci schimb de camera.

Sursa foto: studentie.ro

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Workshop IT organizat intre 14 si 15 noiembrie

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” prin Facultatea de Informatica organizeaza alaturi de Facultatea de Automatica si Calculatoare a Universitatii Tehnice, Asociatia Romana pentru Inteligenta Artificiala si

Intrare liberă la muzeele ieșene

Încă de anul trecut s-a hotărât ca vizitarea muzeelor din componenţa Muzeului Literaturii Române Iaşi să fie gratuită în prima duminică a fiecărei luni. Conducerea

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.