Cele mai scumpe țări în care să faci o facultate. România e pe locul doi

Marea Britanie si SUA sunt renumite pentru universitatile de prestigiu pe care le detin, insa atunci cand vine vorba despre taxe de scolarizare, nu sunt in top. Potrivit unui studiu realizat de Gallup si publicat de independent.co.uk, Romania ocupa locul doi in topul celor mai scumpe universitati.

Iata care sunt costurile pe stagiu de studii, in functie de procentul din venitul pe gospodarie care merge catre taxele de scolarizare:

  1. Ungaria

Taxe de scolarizare: 30.500 de euro

Procent din venit: 92%

Parintii din Ungaria se vad nevoiti sa cheltuiasca aproape un intreg salariu mediu pentru a-si tine copiii in facultate, motiv care descurajeaza de multe ori tinerii sa urmeze cursurile unei universitati. Cu toate acestea, guvernul ofera cursuri gratuite in conditiile in care persoana respectiva se angajaza sa ramana in tara sau sa isi achite ulterior cheltuielile suportate de stat.

  1. Romania

Taxe de scolarizare: 22.680 de euro

Procent din venit: 86%

Tara noastra are o mare concentratie de studenti, romani si straini, in special la Medicina, laudand sistemul de invatamant superior de la noi. Cu toate acestea, nu oricine isi permite sa plateasca pentru a urma o facultate.

  1. Estonia

Taxe de scolarizare: 34.550 de euro

Procent din venit: 76%

Guvernul estonian a facut din dezvoltarea stiintei si tehnologiei o prioritate nationala incepand din 2011, dupa ce, din 1990, numarul de studenti in domeniul stiintei, tehnologiei, ingineriei si matematicii a scazut constant. In vreme ce numarul celor care urmeaza o universitate a crescut in ultima perioada, acestia suporta cu greu taxele uriase.

  1. Chile

Taxe de scolarizare: 21.230 de euro

Procent din venit: 73%

In urma cu patru ani, un val urias de proteste a avut loc in Chile, in incercarea de a suprima taxele impovaratoare si de a da ocazia tuturor celor care vor sa aiba studii superioare sa urmeze o facultate.

  1. Malaezia

Taxe de scolarizare: 16.190 de euro

Procent din venit: 73%

Malaezia are 20 de universitati foarte bine cotate la nivel mondial, insa in aceasta tara veniturile sunt atat de mici incat, fara o finantare a invatamantului din partea statului ar fi imposibil ca vreunul dintre tineri sa mearga mai departe la scoala dupa ce termina liceul.

  1. Statele Unite ale Americii

Taxe de scolarizare: 82.590 de euro

Procent din venit: 53%

  1. Ucraina

Taxe de scolarizare: 20.870 de euro

Procent din venit: 52%

  1. Lituania

Taxe de scolarizare: 21.500 de euro

Procent din venit: 48%

  1. Marea Britanie

Taxe de scolarizare: 36.254 de euro

Procent din venit: 42%

  1. Singapore

Taxe de scolarizare: 31.850 de euro

Procent din venit: 36%

 

Sursa foto: fastcoexist.com

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × five =

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.