Cum eviti plagiatul în lucrarea de licență?

Astazi exista numeroase softuri de depistare a plagiatului care sunt folosite deopotriva de universitati si de studenti. Universitatile verifica lucrarile de licenta ale studentilor pentru a detecta cazurile de plagiat, iar studentii la randul lor, folosesc soft-uri de detectare a plagiatului inainte ca lucrarea de licenta finala sa ajunga pe masa profesorului coordonator. Cu atatea verificari, ar trebui ca plagiatul sa lipseasca total din lucrarile de licenta ale actualelor generatii de studenti. Cum il eviti?

1. Alege cu atentie tema lucrarii de licenta.

Daca va sunt prezentate o serie de teme de licenta in facultate si sunteti invitati sa va alegeti una, nu te repezi la un titlu care ti se pare mai usor. Aloca-ti o zi sau doua in care sa studiezi temele si sa te gandesti la care dintre ele ai putea veni cu cea mai buna contributie personala. Daca tema te inspira din start, iti va fi mai usor sa te documentezi si sa scrii liber despre ea, fara a fi tentat ca copiezi de ici si de colo numai pentru a scapa de… corvoada. Daca ai in minte o tema o originala e cu atat mai bine. Inseamna ca subiectul te pasioneaza si ca ai ceva de spus in legatura cu acel subiect.

2. O lucrare bine documentata nu inseamna o lucrare copiata.

O lucrare de licenta inseamna o parte teoretica si o parte practica. Daca in partea practica tentatia plagiatului nu e atat de mare, in privinta partii teoretice, multi studenti cad in „pacatul” plagierii. Asadar, discuta cu profesorul tau indrumator foarte serios despre cum poti realiza partea teoretica fara a plagia din alte carti. In partea teoretica trebuie sa dovedesti ca stapanesti notiunile pe care le vei studia prcatic in a doua parte a lucrarii.

3. Lucrarea de licenta trebuie sa fie rezultatul gandirii proprii.

Asadar, in timp ce citesti bibliografia, fa-ti fise, rezumate si extrage din ele idei originale pe care le vei putea folosi in lucrarea de licenta. Inainte de a te apuca de redactare, bazeaza-te pe aceste idei originale adunate de-a lungul documentarii.

4. Nu exclude sursele, dar nu uita sa le citezi.

Plagiatul poate fi reprezentat nu numai de furtul de cuvinte luate cu copy-paste ci si de furtul de idei. Asadar, daca vrei sa folosesti idei exprimate de altii inaintea ta, foloseste citate scurte, ghilimele si note de subsol pentru precizarea sursei, dupa modelul: Nume Prenume, Numele cartii, Editura, orasul, anul, pagina.

Sursa foto: kathieirwin.com

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Retete delicioase de clatite

Cand dispui de cateva minute si ai o dorinta arzatoare de a manca ceva delicios si simplu de preparat, ar trebui sa iei in considerare

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.