Cursuri online gratuite pe platforma Comisiei Europene

Cei care vor să urmeze cursuri gratuite, fără a se deplasa peste hotare, universităţile străine au la dispoziţie o bază de date, din septembrie 2013, pe platforma numită Open Education Europa. Sunt disponibile câteva sute de cursuri, inclusiv în domeniul IT, în 12 limbi diferite, oferite de universităţi din mai multe ţări.

Comisia Europeană a lansat portalul Open Education Europa în septembrie 2013 ca parte a iniţiativei Opening Up Education, pentru a oferi o cale de acces directă către Resursele educaţionale europene deschise şi către noile tehnologii în educaţie şi formare. Unul din cele mai importante elemente îl reprezintă cursurile online gratuite – MOOCs.

Obiectivul principal al portalului Open Education Europa este acela de a crea link-uri către toate bazele de date ale Resurselor educaţionale europene deschise, în diferite limbi, astfel încât acestea să devină accesibile celor care învaţă, profesorilor şi cercetătorilor”, potrivit Ministerului Educaţiei.

Portalul este structurat în trei secţiuni principale:

• Secţiunea „Caută” , unde pot fi căutate cursurile online deschise (MOOC), cursuri şi resurse Open Education oferite de instituţii europene de prestigiu. Fiecare instituţie este de asemenea prezentată separat în această secţiune, împreună cu MOOC, cursurile şi resursele de Open Education pe care le distribuie.

• Secţiunea „Distribuie” – este spaţiul în care se întâlnesc utilizatorii portalului (academicieni, profesori, factori de decizie, studenţi şi alte părţi interesate) pentru a comunica şi pune în discuţie soluţii la un spectru amplu de probleme educaţionale, postând în bloguri, difuzând evenimente şi implicându-se în discuţii pe diverse teme.

• Secţiunea „În profunzime” – găzduieşte eLearning Papers – cel mai citit jurnal online din întreaga lume, care se ocupă de educaţia deschisă şi de noile tehnologii, propune o listă exhaustivă a proiectelor cu finanţare europeană şi semnalează ultimele noutăţi din domeniul educaţiei deschise, precum şi cele mai relevante articole academice recent publicate.

Dacă la început, anul trecut, erau disponibile în jur de 40 de cursuri online gratuite, aşa-numitele MOOCs, cunoscute drept ”revoluţia de catifea din învăţământul superior” lansată în 2011 în SUA, acum sunt disponibile câteva sute de astfel de oportunităţi de învăţare gratuite, online, de la distanţă, la zeci de universităţi din lume, în diferite domenii.

Cele mai multe sunt în Ştiinţe sociale, Ştiinţă şi tehnologie, Umanistică, Ştiinţe aplicate, Business, Ştiinţe naturale, Matematici şi statistică şi Arte.

Mai mult, o parte din aceste cursuri oferă şi certificate formale, inclusiv credite (note) universitare, ce-i drept contra cost, dar care pot fi utilizate pentru obţinerea unei diplome. Universităţile partenere sunt atât din state UE (Franţa, Italia, Lituania, Olanda, Portugalia, Slovacia, Spania, Marea Britanie), dar şi din afara spaţiului european (Rusia, Turcia şi Israel).

Sursă foto: adevarul.ro

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + 14 =

On Key

Citeste si

Burse in Germania pentru Cuza

Profita de anii studentiei si aplica la cat mai multe burse pentru o experienta internationala. Din fericire, universitatile din Iasi iti ofera aceasta posibilitate, tot

Cursuri de teatru la Ateneul Tătărași

Din februarie 2015 publicul matur ieșean are oportunitatea de a urma cursuri de teatru la Ateneul Tătărași. Instructor: Gheorghe Șfaițer. Vârsta minimă este de 25

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.