Cuza pierde in continuare studenti

Una dintre cele mai mari universitati de stat din tara a pierdut aproximativ 20 de mii de studenti intr-o perioada scurta de timp. Daca acum opt ani institutia de invatamant superior atragea 42 de mii de studenti, in prezent a ajuns la 25 de mii.

Conform oficialilor UAIC fondurile alocate de Ministerul Educatiei National au fost aordate incorect, intrucat a fost favorizat invatamantul tehnic. De asemenea, se vede dezavantajul si in comparatie cu alte centre universitare: Babes-Bolyai are peste 2000 de posturi didactice, in timp ce la cea mai veche universitate din tara sunt doar 900.

Conform oficialilor Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”: „Practic, daca acum opt ani aveam aproximativ 42 mii de studenti, acum am ajuns la doar 25 de mii! Peste toate, si asta le-am spus-o direct ministrilor care s-au schimbat la Educatie, nu s-au alocat suficiente fonduri institutiei noastre. Spre comparatie, invatamantul tehnic a fost favorizat si asta pentru ca multi dintre ministri au provenit din acest sector. Mai departe, a fost favorizat si invatamantul privat, lucru pe care eu il consider gresit. Ganditi-va ca, asta ca un exemplu elocvent, la aniversarea a 150 ani de la fondarea universitatii noastre noi nu am primit un leu sustinere. Au fost si probleme financiare dure ca urmare a derularii proiectelor pe fonduri europene si a blocarii rambursarii acestora. Totusi, cred ca lucrurile se vor aseza in viitor… Noi nu am facut rabat de la calitate si nu am coborat standardele educationale. Peste toate, asta fara sa am nimic impotriva micilor universitati din Petrosani sau Targoviste, eu cred ca programe de master si doctorat ar trebui organizate doar de marile universitati din tara precum cele din Cluj, Iasi sau Bucuresti, astfel crescand si fondurile pe care noi le primim.”

Cu toate acestea a crescut numarul studentilor straini, atat din tarile UE, cat si de pe alte continente. Anul acesta vor fi primiti la Cuza aproximativ 250 tineri prin programul Erasmus. La acesc capitol universitatea ieseana este pe primul loc in topul national.

Sursa foto: www.dmrglobal.com

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Care sunt slujbele viitorului

Desigur ca inainte de a te decide sa te specializezi intr-un anumit domeniu si a urma o facultate iei in considerare si joburile a caror

Moldova vrea autostradă

Scrisoare deschisă către Președintele României în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii în zona Moldovei: Domnule Preşedinte Klaus Iohannis, Suntem un grup de promotori ai unei

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.