Fast-foodul – problema sănătății rinichilor

Piatra la rinichi este tot mai frecventă în rândul tinerilor, unul din cinci pacienţi care ajung la spital cu acest diagnostic având sub 40 de ani. Medicii spun că mâncarea de tip fast-food, excesul de sare si consumul insuficient de lichide sunt principalele motive.

Litiaza renală sau piatra la rinichi, aşa cum este cunoscută în popor, face tot mai multe victime în rândul tinerilor. Medicii urologi de la Spitalul ‘’Dr. C. I. Parhon’’ din Iaşi spun că în fiecare săptămână au de tratat cel puţin un astfel de caz în rândul persoanelor cu vârsta sub 40 de ani.    Dacă în urmă cu trei decenii litiaza renală făcea victime doar în rândul celor care aveau peste 40 de ani, anul trecut, 20% dintre pacienţii trataţi de litiază aveau între 18 şi 40 de ani. Medicii dau vina pe mâncarea de tip fast-food şi pe consumul redus de lichide.  

‘’Stilul de viaţă, programul încărcat îi face pe tineri să nu respecte un program regulat de mese. În plus, ei reduc cantitatea de lichide pe care o consumă. O problemă este şi ceea ce mănâncă. Tinerii nu mai consumă supe, ciorbe, legume, ci se axează pe mâncăruri de tip fast-food, adică carne, brânză, sare şi băuturi acidulate. Acestea sunt nocive pentru organism şi favorizează apariţia calculilor renali’’, spune medicul urolog Cătălin Pricop.

Un alt semnal de alarmă tras de specialişti este că tinerii se prezintă mult prea târziu la medic, când starea de sănătate este vizibil înrăutăţită şi când tratamentul impune automat un regim alimentar strict. Mai mult, riscul de recidivă apare în următorii cinci ani de la diagnosticare.

Sursa: adevarul.ro

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

one × 1 =

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.