Grădina Botanică va avea un auditoriu

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi va efectua primele mari lucrări de organizare şi de amenajare a spaţiului din Grădina Botanică din ultimii zece ani. UAIC, prin Grădina Botanică „Anastasie Fătu“, a câştigat un proiect de un milion de lei pe o linie de finanţare destinată grădinilor botanice, desfăşurat de către Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior din România. Prin urmare, UAIC a demarat o licitaţie spartă în trei loturi pentru a desfăşura o serie de lucrări la Grădină.

Universitatea vrea să repare un auditoriu care se află în zona principală a grădinii şi să-l transforme într-un spaţiu acoperit, în aer liber, la care să se poată desfăşura evenimente la care să asiste 3-4 sute de persoane în acelaşi timp. Pentru acest capitol sunt alocaţi 320.000 de lei. Apoi, se doreşte efectuarea de reparaţii la alei, pe o suprafaţă de aproape 5.000 de metri pătraţi, care nu s-au mai făcut din anul 2008. 115.500 de lei vor fi fi alocaţi pentru reparaţii curente ale aleilor şi acoperirea cu pavele din beton, în timp ce 327.000 de lei pentru reparaţii curente ale aleilor şi îmbrăcarea lor cu asfalt bitumat. Restul sumei va fi folosit pentru diverse reparaţii.

„Nevoile grădinii sunt foarte multe. Dacă ar fi să mă întrebaţi care este prima, aş spune că toate şi că niciuna nu suportă vreo amânare. Din banii proiectului putea fi finanţată şi componenta resursei umane, a salariilor, însă noi am discutat şi am stabilit ca suma să fie dată integral pentru nevoile imediate şi îmbunătăţiri aduse spaţiului, aşa că o vom repartiza exclusiv pe reparaţii“, a declarat prof.dr. Cătălin Tănase, director al grădinii şi prorector al universităţii. Acesta a precizat că s-a hotărât concentrarea reparaţiei aleilor într-o singură zonă, pentru a atrage atenţia asupra modificărilor făcute şi asupra faptului că este nevoie de o investiţie chiar mai mare decât aceasta.

„Sigur că am dorit ca acestea să fie în sectoarele care chiar nu mai suportă nicio amânare, însă, din păcate, majoritatea acelor suprafeţe se află în zona care sunt în litigiu, şi din această cauză nu putem interveni, aşa că am decis să mergem unitar pe suprafeţe care au statutul juridic clarificat şi care sunt zone cu impact deosebit. În acestea, prin plantele care se găsesc acolo, pot şi ştiu că reprezintă, în anumite momente ale anului, atracţii maxime. E vorba de rozariu, secţia sistematică şi aleea principală“, a completat directorul. În paralel, va fi instalat şi un sistem de iluminat ecologic cu panouri solare în zone în care lumina solară persistă în majoritatea timpului din zi.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × two =

On Key

Citeste si

Crosului Iasului 2016

Primaria Municipiului Iasi, prin Fundatia Sportului Iesean, organizeaza in cadrul Programului Sport in Cartiere editia a doua a Crosului Iasului, pe 2 octombrie 2016. Competitia

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.