Iaşiul a pierdut titlul de capitală culturală europeană

Iaşiul, aspirant al titlului de capitală europeană a culturii în 2021 nu s-a clasat nici măcar printre cei patru finalişti. Autorităţile dau vina pentru această nereuşită pe Gheorghe Nichita, fostul primar implicat în scandaluri răsunătoare de spionaj şi luare de mită. Mai mult, o scuză penibilă invocată de primarul interimar Mihai Chirica a fost că oraşele candidate sunt din vestul ţării, iar Iaşiul nu s-a numărat prin ele şi de asta a pierdut.

Juriul competiției, format din 12 experţi, au respins candidatura Iaşului la titlul de capitală culturală europeană în 2021. Cei patru finalişti sunt Baia Mare, Bucureşti, Cluj Napoca şi Timişoara. Cu toate că la Iaşi s-a înfăptuit Unirea şi au trăit personalităţi marcante precum Ion Creangă, Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu şi Alexandru Ioan Cuza, aceste lucruri nu au cântărit pentru evaluatori.

Reacţiile s-au ţinut lanţ în urma eşecului răsunător. Primarul interimar Mihai Chirica pune această nereuşită pe seama faptului că toate oraşele selectate, excepţie făcând Bucureştiul, sunt din vestul ţării. El a mai dat vina şi pe Gheorghe Nichita, aflat în arestul Poliţiei Capitalei, pe motiv că a adus pejudicii de imagine oraşului.

“Sunt trist, îmi pare rău că echipa nu a reuşit să surmonteze decalajul de timp pe care l-a pierdut în perioada anterioară. Cred că am avut şi un prejudiciu de imagine major, de altfel una dintre întrebările unui comisar european a întrebat despre ex-ul, noi am făcut tot ce e posibil. În momentul de faţă, rămâne totuşi surprinzător şi pentru mine ca cetăţean şi pentru mine ca om care am pus suflet acolo, de ce Moldova nu e nicăieri.’’, a declarat Mihai Chirica.

Vestea a atras demisia lui Florin Cîntic, director artistic al Fundaţiei Iaşi-Capitală Culturală Europeană a Culturii, organizaţie înfiinţată abia în septembrie 2013, când majoritatea oraşelor candidate aveau deja strategii culturale aprobate. FICCE avea scopul strict de a participa la competiia europeană. Florin Cîntic consideră că dosarul Iaşului a fost unul foarte bun, dar un mare minus ar fi mobilizarea insuficientă a comunităţii.

Sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

FIE Iași 2017 – programul evenimentelor

Directorul Festivalului Internațional al Educației Iași 2017, Andrei Apreotesei, a prezentat luni, 24 aprilie, Consiliului Local al Municipiului Iași lista principalelor evenimente care vor avea

O universitate din Iași se va inchide

Corpul de Control al ministrul Educatiei Nationale, impreuna cu Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, a efectuat, pe o perioada de cateva

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.