Jumatate dintre studentii ieseni merg la „Cuza”

Un raport privind starea universitatilor din tara a fost publicat de catre Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS). Conform acestuia institutiile de stat incearca sa isi pastreze credibilitatea, in timp ce cele private lupta pentru a supravietui.

Viitorul universitatilor din Romania este sumbru conform acestui raport. „Agravarea subfinantarii cronice a sistemului de invatamant superior din Romania continua. Desi în 2013 finantarea de la buget a învatamantului superior a sporit in termeni nominali, cresterea a fost mai mica decat inflatia si cu totul insuficienta in raport cu nevoile/obligatiile financiare ale universitatilor“, conform documentului.

Desi „Cuza” a pierdut peste 8000 de studenti in ultimii sase ani este in contiunare pe locul trei la nivel national ca numar al tinerilor inscrisi – 26.200, care studiaza atat la buget, cat si la taxa. Pe primul loc se afla Universitatea „Babes-Bolyai” cu 36.391 de studenti, iar pe locul doi este Universitatea din Bucuresti, alegerea a 30.487 de tineri.

USAMV figureaza cu 4.415 inscrisi, iar UTI cu 14.758, in timp ce UAGE are 1.467, Iasiul avand peste 55.000 de studenti.

UTI este cea mai bine finantata universitate din oras, incasand cei mai multi bani din bugetul de stat. Institutia primeste 53.86 millioane de lei, spre deosebire de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” care incaseaza 53.85 milioane de lei. Universitatile de profil tehnic sunt tinta mai multor finantari din partea statului in ultima perioada.

Sursa foto: commons.wikimedia.org

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Stație încălzită în Iași

Stațiile de autobuz din Iași devin din ce în ce mai interesante. Multe au fost amenajate cu sprijin privat, fiind acum mai „primitoare”. Dar niciuna

Concurs Yoyo in Iasi

Iasi, hai sa aratam ca si noi jonglam. Ia-ti cel mai bun yoyo, inarmeaza-te cu cele mai bune trick-uri si vino sa ne arati ce

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.