“Literatură și ciocolată” la Biblioteca Centrală Universitară Iași

Endorfina vedetă, CIOCOLATA, este prezentată în cadrul acestei expoziţii ca materie primă în literatura de specialitate; în albumele de artă şi de expoziţii; în literatura beletristică, ca sursa de inspiraţie, în lucrări ale poeţilor şi scriitorilor din ţară sau străinătate.  Sunteţi aşteptaţi să treceţi pragul bibliotecii şi să faceţi o mică terapie cu endorfine.

Puţini ştiu că banalul consum de ciocolată echivalează unui tratament delicios cu endorfine. Pentru „connaisseurs” endorfinele sunt hormoni cerebrali eliberaţi ca răspuns la o varietate de stimuli, având ca prime consecinţe reducerea stresului şi calmarea senzaţiei de durere provocate de efort şi suprasoclicitare nervoasă.

Aroma delicioasă a ciocolatei pure acţionează instantaneu asupra psihicului, aducând acea senzaţie de confort, euforie şi răsfăţ la sfârşitul unei zile lungi şi provocatoare intelectual. Cunoscute şi ca „moleculele fericirii”, endorfinele asociază plăcerii naturale dată de gustul amărui al ciocolatei şi virtuţi mai puţin cunoscute ale unei terapii interne cu savorile inconfundabile ale acestui produs alimentar miraculos ajuns în Europa abia la începutul veacului al XVI-lea.

Consumată cu regularitate şi, pe cât posibil fără prea multe ingrediente suplimentare, ciocolata poate fi un excelent remediu neuropsihic după  momente prelungite de studiu sau de utilizare intensivă a calculatorului. În paralel, secreţia de endorfine contribuie la o întărire a sistemului imunitar, ameliorarea activităţii cardiace şi diminuarea stărilor de anemie acută.

Şi mai puţin ştiu, însă, de beneficiile unei terapii externe cu ciocolată, constând într-o energizare şi detoxifiere a unui ten obosit, mai ales în timpul sezonului rece. Mai mult, terapia externă cu ciocolată duce la o catifelare a straturilor superficiale ale pielii, reface şi protejează epiderma, mărindu-i elasticitatea, fiind ideală ca hidratare suplimentară pentru tenul expus la lumina solară puternică, sau pentru cei care lucrează în medii cu aer condiţionat.

Expoziţia este deschisă în perioada 12 februarie – 13 martie 2015. Intrarea este liberă.

“Literatură și ciocolată” la Biblioteca Centrală Universitară Iași

Sursa foto: bcu-iasi.ro

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Crosului Iasului 2016

Primaria Municipiului Iasi, prin Fundatia Sportului Iesean, organizeaza in cadrul Programului Sport in Cartiere editia a doua a Crosului Iasului, pe 2 octombrie 2016. Competitia

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.