Maşinile parcate ilegal nu vor mai putea fi ridicate

Consiliile locale nu aveau dreptul să dispună ridicarea vehiculelor staţionate sau oprite neregulamentar, a stablit luni Curtea Supremă în urma unei analize a uneu sesizări trimisă de Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a trimis, în luna ianuarie, Curţii Supreme o sesizare în care a reclamat hotărârile consiliilor locale prin care se stabilesc sancţiunile pentru şoferii care parchează ilegal. „Vă solicităm să constataţi că problema de drept prezentată a primit o soluţionare diferită din partea instanţelor judecătoreşti şi, printr-o decizie obligatorie, să stabiliţi modul unitar de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor legale incidente”, se notează în cererea trimisă de Avocatul Poporului.

Astfel, examinarea jurisprudenţei la nivel naţional a relevat că instanţele de judecată nu au un punct de vedere unitar în ceea ce priveşte legalitatea hotărârilor consiliilor locale având ca obiect reglementarea procedurii privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar.

„Apreciem că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar depăşesc competenţa ce revine consiliilor locale în această materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forţă juridică superioară”, mai arată sursa citată.
Mai mult, Avocatul Poporului susţine că nu se justifică reglementările autorităţilor locale într-un domeniu ce ţine de competenţa Guvernului

„Împrejurarea că prin Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, nu este reglementată această procedură de aplicare a măsurilor de ridicare, transport şi depozitare a vehiculelor staţionate neregulamentar nu poate fi interpretată extensiv drept o omisiune a legiuitorului ce ar putea fi îndreptată prin voinţă unilaterală a autorităţii deliberative locale şi în niciun caz nu poate justifica demersul autorităţii locale de a adopta reglementări într-un domeniu rezervat prin lege în competenţa legislativă a Guvernului”, se mai precizează în acţiunea Avocatului Poporului.

Sursa foto: digi24.ro

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

three × 3 =

On Key

Citeste si

Burse in Germania pentru Cuza

Profita de anii studentiei si aplica la cat mai multe burse pentru o experienta internationala. Din fericire, universitatile din Iasi iti ofera aceasta posibilitate, tot

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.