Metode eficiente ca să-ti îmbunătăteşti memoria!

Din fericire, prima sesiune a acestui an a trecut. Însă examenele şi sesiunile nu se opresc aici. Vor veni şi altele, şi, poate, îţi doreşti că la viitoarele examene să te descurci mult mai bine decât în sesiunea care tocmai s-a încheiat. Una dintre soluţiile pentru a obţine rezultate mai bune în viitor la teste şi examene este să îţi foloseşti memoria la capacitate maximă.

Iată mai jos câteva metode utile în acest sens:

  1. Concentrează-ţi atenţia pe materialul pe care îl ai de studiat

Atenţia este una dintre componentele esenţiale ale memoriei. Pentru că informaţia să treacă din memoria pe termen scurt, în cea pe termen lung, trebuie să te concentrezi cât mai mult la materia de studiat. Ideal în acest sens ar fi să studiezi într-un mediu în care este linişte: fără televizor, telefon sau calculator deschis. De asemenea colegii sau alte persoane care se mişcă pe lângă tine, te vor împiedica să te concentrezi cu adevărat.

  1. Evită sesiunile maraton de studiu

Învăţând în mai multe sesiuni şi revenind de mai multe ori asupra materiei pe care trebuie să o asimilezi vei procesa adecvat informaţia şi ţi-o vei fixa mai bine. Studiile arată că studenţii care studiază în mai multe sesiuni, au rezultate pe departe mai bune decât cei care studiază totul în una sau două sesiuni maraton.

  1. Structurează şi organizează informaţia

Cercetările au arătat că informaţia este organizată în memorie în grupuri conexe. Profită de acest lucru pentru a-ţi structura şi organiza informaţia. Grupează conceptele şi termenii similari, subliniază cu aceeaşi culoare pe cursuri informaţiile care au legătură unele cu altele.

  1. Foloseşte dispozitive mnemonice pentru a-ţi aminti informaţia

Un mnemonic este o cale mai simplă de a-ţi aduce aminte o informaţie. Dacă ai de învăţat nişte termeni mai complicaţi, asociază rezonanţa termenului cu cea a unuia foarte familiar ţie. Amintindu-ţi acel termen, automat îţi vei aminti şi termenul mai greu de reţinut. Cele mai bune dispozitive mnemonice sunt cele care utilizează imagini, umor sau micile povestiri.

  1. Foloseşte repetiţia elaborată

Ca informaţia pe care ai memorat-o cu succes pe termen scurt „să se mute” în memoria pe termen lung, ai nevoie să repeţi acea informaţie în moduri tot mai elaborate. De exemplu mai întâi memorezi definiţia unui termen iar mai apoi înveţi mai multe lucruri despre termenul respectiv, şi deci, înţelegi mai mult. Repeți apoi definiţia şi explicaţiile pe care le-ai citit suplimentar. Pe măsură ce înţelegi mai bine, lucrurile se fixează mai bine.

  1. Vizualizează informaţia

Înveţi mai mult când vizualizezi şi citeşti în acelaşi timp. Fă grafice, desene, schme, subliniază informaţia cu culori diferite. Ai toate şansele ca mai apoi să îţi amintești o informaţie doar pentru că era subliniată cu roz, de exemplu

7. Fă conexiuni

E foarte greu să memorezi ceva ce îţi este total nefamiliar. De aceea trebuie să te ajuţi de informaţiile pe care deja le ai în memoria pe termen lung, făcând corelaţii între acestea şi noile informaţii. Mereu există o legătură cu ceva ce cunoşti deja!

  1. Explică noile concepte unui prieten

Cea mai bună cale de a-ţi verifica informaţiile pe care le-ai memorat este să încerci să îi explici noile concepte unei persoane. În felul acesta, vei apela la gândirea logică mai mult decât atunci când înveţi efectiv şi îţi vei putea restructura informaţia în minte, făcând-o mai uşor de înţeles pentru cel de lângă ţine şi pentru ţine însuţi.

Sursă foto: romaniatv.net

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

15 + eleven =

On Key

Citeste si

Înscrierile la CNSC continuă!

Înscrierile continuă, pentru cea de-a 12-a ediţie a Congresului Naţional al Studenţilor la Comunicare (CNSC), un proiect organizat de PRIME România, cu tema Storyscaping, ce

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.