Noul cod rutier 2015. Cresc amenzile si poti ramane fara carnet daca nu le platesti

Noul cod rutier intra in vigoare de la 14 februarie si prevede amenzi foarte mari pentru cei ce incalca legea. Cea mai mica amenda va fi de 195 lei iar cea mai mare de 9750 lei. In aceste conditii se merita sa apelezi la firme de inchirieri masini decat sa circuri cu autovehicolul personal. Iata care sunt cele mai importante modificari ale codului rutier :

Vorbitul la telefon aspru pedepsit :

Daca esti surprins ca vorbesc la telefon în timp ce conduci vei fi amenat cu 1600 de lei, sumă care depăşeşte în cele mai multe cazuri preţul unui telefon nou.

Centura de siguranta pentru toti pasagerii, inclusiv cei din spate :

Noul cod rutier 2015 mentioneaza express ca trebuie sa poarte centura de siguranta toti pasagerii aflati in masina iar amenda in acest caz este tot de 1600 de lei.

Daca nu platesti amenzile, ramai fara carnet :

Alta premiera pentru Romania este prevederea care te poate lasa fara carnet daca nu iti platesti amenzile de circulatie.

Viteza peste limita nu este tolerata :

Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile.

În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

Don’t drink and drive are o noua semnificatie :

Conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, care are o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile”.

În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.

Cea mai mare amenda prevazuta de codu rutier 2015 este de 9600 de lei şi este pentru şoferii implicaţi în accidente rutiere şi au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat.

Treci pe rosu platesti regeste :

Daca treci pe culoarea rosie la semafor te vei alege cu o amenda in valoare de 4000 de lei.

Asadar ai grija cum conduci si cum te comporti in trafic, asta daca nu vrei sa platesti o firma de rent a car bucuresti, care sa te duca la destinatie.

Sursa foto : wellnessproposals.com

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

One thought on “Noul cod rutier 2015. Cresc amenzile si poti ramane fara carnet daca nu le platesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven + 4 =

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.