Pentru ca toti stim ca in general studentii prefera sa utilizeze banii pe alte lucruri decat pe mancare si ca de foarte multe ori acest lucru duce la o alimentatie necorespunzatoare ne-am gandit ca va putem furniza cateva ponturi care sa va ajute ca din banii ramasii dupa distractie sa va ajunga pentru a avea o alimentatie sanatoasa.
1. Nu irositi nimic
O familie normala arunca alimente in valoare de aproximativ 200-300 RON in fiecare luna. Acest lucru este greu de sesizat pentru ca in general se arunca alimentele care au depasit termenul de valabilitate (acest lucru se intampla de cele mai multe ori pentru ca cedam in fata ofertelor si achizitionam alimente prea multe), fractii din alimentul respectiv (cel mai bun exemplu este painea care este alimentul cu cea mai mare rata de irosire) etc.
Astfel, este necesar sa cumparati doar acele alimente de care aveti nevoie si sa nu va bazati pe un impuls de moment sau sa cedati in fata ofertelor. Daca este nevoie puteti congela alimentele pe care nu le consumati inainte ca acestea sa expire.
2. Cumparati produse mai ieftine
Nu va lasati pacaliti de modul de prezentare al produselor si de reclamele dese. Incercati si produse mai ieftine pentru de foarte multe ori acestea sunt mai gustoase decat produsele mai scumpe. Exista si sansa sa fie mai slabe d.p.d.v. calitativ, insa dupa ce experimentati de cateva ori suntem siguri ca veti gasi un produs mai ieftin la o calitate buna.
3. Consumati multe legume
De obicei carnea este cel mai scump aliment din meniul dumneavoastra. Astfel, este necesar sa incercati sa utilizati cat mai multe legume.
4. Analizati stocul de alimente
Trebuie sa cunoasteti in permanenta ingredientele pe care deja le aveti cumparate. De cele mai multe ori veti constata ca aveti ingredientele necesare prepararii mesei.
5. Gatiti retete ieftine
O mancare ieftina nu este implicit si o mancare fara gust. Incercati sa gatiti retete care sunt ieftine, dar gustoase.Un site util in acest sens este cesamancam.ro. Aici puteti gasi retete care au specificate si costurile. In plus, daca tineti la silueta dumneavoastra, puteti vedea si cate calori, proteine, glucide si lipide are mancarea respectiva.
6. Evitati sa luati masa in oras
Masa in oras este de cele mai multe ori de cateva ori mai scumpa decat daca ati gati acasa. Evitati aceasta practica pentru ca este costisitare si nesanatoasa.
7. Analizati bine ofertele “cumperi unul primesti unul gratis” sau diverse variante ale acestora
Aceste oferte sunt de multe ori benefice, insa exista destule situatii in care mare parte din alimentul respectiv este irosit. Astfel, este necesar sa profitati de aceste oferte doar atunci cand sunteti siguri ca veti consuma alimentul respectiv inainte sa expire.
8. Gatiti leguminoase
Incercati sa gatiti fasole, mazare, linte etc. Acestea sunt de obicei destul de ieftine si au o cantitate mare de substante benefice (in special proteine, fibre si minerale).
Speram ca acest mic ghid va va ajuta sa aveti o alimentatie sanatoasa, chiar daca resursele financiare sunt limitate.
Sursa foto : studymagazine.com