Patru cămine studenţeşti noi la Iași

Guvernul, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) va finața proiecte prin care se vor construi patru cămine studențești pentru universitățile din Iași: Uni­versitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI), Universitatea Na­ţională de Arte „George Enescu“ din Iaşi (UNAG), Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV) şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC).

Pe lângă aceste universități vor mai beneficia de cămine studenţeşti noi alte 26 de instituții de învățământ superior din ţară care au fost declarate eligibile pentru finanţare.

Decizia a fost luată în urma unei analize a Ministerului Educaţiei Naţionale pe baza unui raport dintre numărul de cereri de cazare şi capacitatea existentă, raport înaintat de fiecare universitate în parte. O altă condiţie importantă a fost aceea ca universităţile să aibă terenul destinat contruirii în proprietate sau în admi­nistraţie. Ministerul Eucaţiei Naţio­nale va fi intermediar între universităţi şi CNI.

Căminele vor avea anumite specificaţii comune, proiectul fiind unul similar la nivel naţional, împărţit însă pe module, iar universităţile au posibilitatea să modifice proiectele în funcţie de nevoile proprii. Univer­sităţile vor trimite la Minister o temă de proiectare, un extras de carte funciară al amplasamentului, un certificat de urbanism şi o hotărâre a Consiliului de Administraţie prin care amplasamentul va fi predat către Compania Naţională de Investiţii. Aceasta din urmă va desfăşura licitaţia şi va superviza, împreună cu universităţile, mo­dalitatea de implementare a proiectului.

TUIAŞI va beneficia de un cămin nou în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei. Se intenţionează ca acest cămin să fie destinat doctoranzilor, studenţilor familişti şi şefilor de promoţie. De asemenea, se doreşte ca fiecare etaj să aibă un oficiu de preparare a hranei şi, eventual, să fie incluse bucătării în fiecare cameră, o spălătorie la nivel de cămin, sală de studiu sau mediatecă. Se doreşte, totodată, să se realizeze climatizare sau ca­merele să fie dotate cu aer con­diţionat, frigider şi televizor.

UAIC a fost selectată, de asemenea, pentru a beneficia de programul naţional. În cazul instituţiei de în­văţământ superior din Copou valoarea proiectului este estimată la aproximativ 35 de milioane de euro şi va putea găzdui aproximativ 400 de studenţi.

USAMV va beneficia, de asemenea, de un cămin ce va fi amplasat în campusul universităţii, lângă celelalte cămine.

UNAG se află în aceeaşi situaţie ca şi celelalte universităţi ieşene, urmând să înainteze, în funcţie de nevoile proprii, chestionarul pe care l-a solicitat Ministerul Educaţiei Naţionale de la universităţile beneficiare ale acestui proiect.

Execuţia lucrărilor la cele patru cămine studenţeşti din Iaşi va începe cel mai devreme în trimestrul al IV-lea din anul 2017, lucrările urmând să fie finalizate în maximum doi ani.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ nu s-a încadrat în specificaţiile proiectului, instituţia de învăţământ superior neavând un teren disponibil pentru ridicarea unui cămin.

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + twelve =

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.