Ponturi istete pentru studentii care vor sa ia note mari in sesiune!

Unii dintre voi sunteti in sesiune, altii va pregatiti de primele examene de sfarsit de an, dar cu totii va doriti sa iesiti integralisti din sesiune pentru a va putea bucura din plin de vacanta de vara. In timp ce metodele minune de a invata in termen scurt si foarte bine materia pentru examene, nu exista, va putem recomanda totusi niste metode de studiu a caror eficienta a fost dovedita in cadrul experimentelor efectuate de-a lungul timpului. Iata mai jos doar cateva dintre ele:

1. Alterneaza spatiile in care inveti

Unii dintre voi invata cel mai bine in camera de camin, altii in bliblioteca, dar potrivit unor experimente facute in ultimii ani, cea mai buna varianta in ceea ce priveste locul in care inveti este sa alternezi spatiile in care studiezi. De exemplu, invata azi in biblioteca, iar maine, invata aceeasi materie in camera de camin. Un experiment efectuat in anii 70 pe doua grupe de studenti carora li s-a cerut sa invete aceeasi materie intr-o camera fara ferestre, respectiv intr-o camera luminoasa si moderna, a aratat ca cea mai buna performanta au avut-o pe teste studentii care au invatat aceeasi materie atat in camera intunecoasa cat si in cea luminoasa. Cei care au studiat de doua ori materia in aceeasi camera, au avut rezultate mai slabe.

2. Dormi cand trebuie

O minte obosita invata incet sau nu invata deloc. Fii obiectiv in privinta eficientei invatatului in anumite momente ale zilei si spune stop cand trebuie. Daca observi ca citesti in gol fara a retine mare lucru, pierzi timpul degeaba. In schimb, ai putea trage un pui de somn sau face o plimbare de relaxare. La trezire sau la intoarcere te vei simti revigorat si informatia se va „lipi” mai bine de mintea ta.

3. Fă fișe

Fisele sunt una dintre cele mai vechi metode de invatare dar si una dintre cele mai eficiente. Ce ar fi sa iti rezumi fiecare curs pe cate o fisa. Ea va cuprinde punctele cheie ale cursurilor si mici observatii la fiecare punct despre problemele pe care trebuie sa le atingi. Cand vei revizui prima data, vei completa punctele cheie cu informatia suplimentara din memorie, iar cand vei revizui a doua oara va trebui sa scrii pe o alta fisa din memorie punctele cheie ale cursului x si sa completezi din memorie problemele abordate. Scriind retii mai multa informatie decat citind pur si simplu!

4. Invață din teste

Oricat de nesigur ai fi pe informatia pe care ai studiat-o, da-ti un test la sfarsitul sesiunii de invatat din ea. In timp ce inveti si identifici informatia foarte importanta care ar putea deveni subiect de examen din cursuri sau bibliografie, noteaza-ti pe fise tipuri de subiecte care iti vin in minte. Exemplu: Curs: Geografia ca stiinta. Subiect examen: Cum a aparut geografia? La sfarsitul sesiunii de invatat da-ti acest test. Vezi cate teorii ai retinut si cate axiome si cat de fidel reusesti sa le redai. Corecteaza-te dupa curs. In urma testului deja vei sti mai mult decat dupa terminarea sesiunii de invatat.

5. Nu te categorisi singur

Unii studenti sunt convinsi ca la ei nu merge bine decat o singura tehnica de invatat. Unii cred ca invata vizual, asociaza anumita informatie cu locul din pagina in care se afla, sau auditiv, retin mai bine informatia pe care o aud. De fapt aceste detalii nu conteaza, conteaza sa stii care anume tehnica de invatat este cea mai eficienta pentru tine si sa sa fii flexibil si sa accepti ca imbinand mai multe tehnici de invatare poti ajunge sa asimilezi informatia mai eficient.

6. Nu rămâne la un subiect

Unii studenti sunt foarte ambitiosi atunci cand nu e cazul. Mai precis, daca dau de o materie mai grea, isi propun sa se inchida in camera cu materia respectiva pana cand o dau gata. Si in felul acesta petrec ore in sir concentrati pe acelasi subiect. De fapt, studiile au aratat ca aceasta nu e o metoda eficienta. In schimb, ai putea invata alternativ la materia care te preocupa si la o alta materie pentru un alt examen care este mai pe placul tau. In felul acesta nu te vei plictisi, vei avea satisfactia ca totusi merge treaba macar intr-o directie si vei prinde mai mult curaj si la materia care prezinta dificultati.

7. Stapanește timpul

Cand perioadele dintre examenele din sesiune sunt atat de scurte nu prea iti permiti sa le bazezi pe principiul „voi invata eu candva”. Asadar, mobilizeaza-te si organizeaza-ti timpul la sange pe saptamani, zile si chiar ore de studiu, de pauza si timpul rezervat altor activitati. Tine programul la vedere si respecta-l cu strictete si rezultatele se vor vedea!

Sursa foto: ubyssey.ca

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Stagii de practică în turism

Agenţia de turism CONVENTUS cu sediul în Iaşi, bd. Carol I, nr. 11, Corp A-UAIC parter, oferă studentilor şi absolvenţilor Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.