Sărbătorește ia românească @Gradina Palas

Ia româneasca este mai mult decât un simbol, este ceea ce ne definește și ceea ce purtăm cu noi oriunde am merge în lume. Este o bucată din România pe care o ducem mereu în suflet.

Moda ultimilor ani a readus în prim-plan ia românească. Dacă Henri Matisse a fost primul care a atras atenţia întregii lumi asupra „La blouse roumaine”, creatori celebri precum Yves Saint Laurent, Oscar de la Renta, Dolce& Gabbana, Carolina Herrera sau Jean Paul Gaultier au urcat-o pe marile podiumuri ale lumii, în timp ce vedete precum Adele sau fotomodelul Kate Moss au adus-o în lumina reflectoarelor.

Ia românească înseamnă mai mult decât un articol vestimentar, înseamnă istorie, tradiţie, moştenire, poveste de viaţă, talent şi răbdare. Și mai are o misiunea, cea de a ne liniști sufletele fiindcă fiecare semn cusut este o parte dintr-o geometrie sacră.

„Am bucuria și plăcerea de a vă invita la a doua ediție a ceea ce aș putea numi Festivalul Íei Românești. Vă aștept joi, 16 iunie, la ora 18.00, în Grădina Palas. Aș vrea să realizăm cea mai mare întâlnire a acestui frumos obiect de îmbrăcăminte – care este, de fapt, o podoabă. Aceasta nu este numai convingerea mea, de vreme ce de sute de ani, Ía a figurat la loc de cinste atât în garderobele regale și princiare, cât și în motivele picturale ale celor mai mari artiști plastici ai lumii.

Aștept, așadar, toate ieșencele însoțite de fiicele, mamele, bunicile, mătușile, vecinile, prietenele – cu toate Íile lor frumoase, pentru că nu există Íe urâtă. Am numit această întâlnire „Ía românească din Generație în Generație” pentru că, la fel ca toate româncele, consider Ía o toaletă de gală și un semn distinctiv al eleganței tradiționale românești.

Vă asigur că întâlnirea noastră va fi punctată de nenumărate surprize, de momente artistice prezentate de copii pe care doresc să îi învățăm împreună să își iubească și să își păstreze patrimoniul ancestral. Nu întâmplător organizez această mare întâlnire, ci pentru că sărbătorim, pe 24 iunie, Ziua Internațională a Íei Românești, zi creată la inițiativa „La Blouse Roumanie”,  zi sărbătorită în 48 de țări. Vă aștept cu drag la cea mai frumoasă defilare de modă cu putință!” spune Cristina Nichita, deputat de Iaşi.

Sarbatorim ia romaneasca pe 16 iunie 2016, în Gradina Palas, la ora 18:00!

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.