Studenţii celei mai vechi universităţi din ţară renunţă la facultate după primul an de studiu

Statisticile Universităţii ‘’Alexandru Ioan Cuza’’ din Iaşi arată că, deşi în fiecare an se înscriu câte 6.000 de boboci, doar jumătate dintre ei ajung să dea examenul de licenţă. Majoritatea tinerilor renunţă la facultatea aleasă chiar după primul an de studiu, când îşi dau seama fie că nu le place, fie că taxele de studiu sunt prea mari şi nu şi le permit.

În fiecare an, în perioada înscrierilor la facultate, este o aglomeraţie de nedescris pe holurile celei mai vechi universităţi din ţară. Aproape 6.000 de tineri se înscriu în fiecare an la una din cele 15 facultăţi din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Numai că foarte mulţi renunţă şi se ajunge ca din cei 6.000 de tineri înscrişi iniţial, doar 3.000 să finalizeze cursurile. Aşa arată statisticile sumbre ale instituţiei de învăţământ superior.

Reprezentanţii universităţii cred că se ajunge în această situaţie şi din cauza admiterii mult prea uşoare care se face pe bază de dosar.

Se pare că tinerii renunţă la studii din motive diverse. Unii constată după primul semestru că au făcut o alegere greşită pentru că nu le place şi nici nu li se potriveşte facultatea. Alţii nu pot face faţă exigenţelelor de la ore şi nici celor financiare. Aleg fie să se angajeze, fie se îndreaptă către alte facultăţi.

Tinerii recunosc că de multe ori sunt tentaţi să renunţe la studii. ‘’Când am ales facultatea aveam alte aşteptări. Nu de puţine ori am zis că renunţ. Mă aşteptam să fie ceva mai multă practică. Ai foarte mult de învăţat, de tocit, iar taxele sunt imense’’, spune o studentă de la Litere.

Psihologii spun că tinerii care renunţă la facultate sunt cei care au ales-o din start greşit. ‘’Mulţi îşi aleg facultatea în funcţie de tendinţa perioadei sau de alegerile pe care le fac prietenii lor. Ei nu ştiu exact în ce constă facultatea aleasă şi nici ce îşi doresc să facă mai departe”, spune psihologul Daniela Mitrofan.

Conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi ia în calcul ca de anul viitor admiterea să se facă pe baza unui examen.

 

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Concert de Craciun la UAIC

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită mâine, 22 decembrie 2016, de la ora 15.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, la Concertul de Crăciun.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.