Studentii de la UAIC intră în GREVĂ JAPONEZĂ – protestează împotriva taxelor mari impuse de Universitate.

Studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi sunt nemulţumiţi de ultimele decizii luate de conducerea instituţiei ieşene şi de modul în care sunt trataţi. După ce le-au fost încălcate drepturile în mod repetat, după ce conducerea instituţiei a refuzat orice formă de dialog instituţional şi după ce au făcut mai multe sesizări cu privire la încălcarea legislaţiei în vigoare, tinerii vor intra în grevă japoneză timp de două zile, în perioada 26-27 noiembrie.

Reprezentanţii Ligii Studenţilor spun că „revendicările principale ale studenţilor sunt eliminarea noilor taxe pentru restanţele din anii anteriori, reducerea tarifelor de cazare, adoptarea Statutului Studentului în forma sa completă propusă de Liga Studenţilor şi transparentizarea tuturor deciziilor care se iau la nivelul structurilor de conducere ale universităţii”.

În mod repetat, conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a încălcat Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Mai întâi, în ianuarie a.c., a fost adoptat un Cod al drepturilor şi obligaţiilor studenţilor (Statutul Studentului) care reduce numărul de drepturi recunoscute de către universitate studenţilor şi impune criterii discriminatorii pentru dobândirea calităţii de student reprezentant. Cu patru zile înainte de începutul anului universitar curent a fost schimbat un regulament, impunându-se abuziv taxe retroactive pentru examenele nepromovate din anii anteriori, deşi, conform legii, orice modificare de regulament trebuie să se facă cu minim 3 luni înainte de începutul anului universitar. Un punct foarte important îl reprezintă încălcarea principiului transparenţei universitare, conducerea instituţiei refuzând să ofere răspuns mai multor cereri formulate în baza legii 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public”.

Având în vedere că cererile studenţilor au fost până acum refuzate, aceştia au decis să intre în grevă japoneză (de avertisment) în zilele de miercuri 26 şi joi 27 noiembrie. Dacă nu vor fi luaţi în considerare de către conducerea universităţii, tinerii sunt dispuşi să treacă la acţiuni de protest.

Sursă foto: portal.radioiasi.ro

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Daruri pentru ghetuțe la Felicia

Pentru al șaptelea an consecutiv, clienții Felicia sunt invitați în centrul comercial pentru a fi răsplătiți cu daruri de la Moș Nicolae. Toate persoanele care

Bag Expo și Expo Mineralia la Palas

Dacă acorzi atenție detaliilor și vrei să dai dovadă de grație la fiecare apariție, atunci trebuie să pășești în Atriumul Palas Mall, la Târgurile Bag

A fost lansat proiectul Romania Educata

„România Educată” este proiectul național inițiat de Președintele României menit să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazată pe performanță, muncă,

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.