Tinerii români din străinătate s-au întors în țară pentru studii

Se întorc în ţară pentru că preferă universităţile româneşti! Zece tineri care  au făcut liceul și  gimnaziul peste hotare urmează cursurile Universității de Agronomie din Iași. Studenții spun că sistemul de învățământ românesc le inspiră mai multă încredere, dar și că le-a fost dor de casă.

În timp ce tot mai mulţi absolvenți de liceu pleacă la studii în străinătate, la Iaşi au apărut și contraexemple. Tineri români care au studiat ani în șir în străinătate revin acasă pentru a face studiile universitare. Este și cazul lui Paul Bejan, student în anul I la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Nouă ani a urmat școala generală și mai apoi liceul în Italia, acolo unde s-a stabilit împreună cu familia. Și-a surprins părinții atunci le-a spus că vrea să urmeze o facultate în România, la Iași.

La început, nu m-au susţinut, mi-au spus că sunt nebun pentru simplul motiv că toţi aleg să plece din România, dar după au înțeles că îmi doresc cu adevărat şi acum mă susţin” spune tânărul.

Dar dorul de casă, de țara natală și încrederea pe care i-a oferit-o sistemul românesc de învățământ au învins, iar acum este boboc la Peisagistică:

Voiam să fac ceva pentru ţara mea, voiam să văd cum e să trăieşti în România şi sistemul de învăţământ în Italia e un pic mai greu decât în România. Dacă tot vreau să fac ceva pentru România, vreau să rămân aici.”

Colegii îi apreciază alegerea și se mândresc că şi facultățile românești încep să prezinte interes:

„Consider că e o măsură bună că s-au întors, ne ajută şi pe noi, reprezintă practic şi concurenţa, dar concurenţa e bună, e constructivă.”

„Pot să fie aproape de familie, e şi în țara lui, poate să dezvolte o afacere, ceva şi în agricultură nu e chiar aşa greu de dezvoltat o afacere.”

Conducerea Universităţii Agronomice ia în calcul o triplare a numărului de locuri special destinate tinerilor români de peste graniță.

Avem o bază materială de excepţie în care studenţii fac practică în cadrul bazelor de practică din cadrul universităţii deci, ca atare, avem noi oportunităţi pentru absolvenţii din diaspora,” a declarat  Ioan Ţenu, prorector la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi.

Pentru a se putea înscrie pe locuri special destinate celor care revin din străinătate, tinerii trebuie să-și echivaleze studiile.

Sursa: digi24.ro

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Cum sa nu stai la birou

Stim cu totii cat este de importanta pozitia de la birou si cu toate acestea nu ne gandim de fiecare data cand ne asezam la

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.