TUIAȘI, pe a cincea poziție la nivel național după impactul cercetării

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) este a cincea instituție de învățământ superior din țară în clasamentul internațional The Transparent Ranking și pe locul al treilea în ceea ce privește universitățile cu profil tehnic.

The Transparent Ranking se folosește de indexarea lucrărilor științifice publicate de către platforma Google Scholar. Este considerat a fi unul dintre cele mai utile instrumente în diseminarea informațiilor cu privire la gradul de citări și lucrările publicate de cadrele didactice și cercetătorii instituțiilor de învățământ superior din întreaga lume.

«Politic» ar trebui să afirm că poziționarea Universității este bună. În fapt, așa este, având în vedere ca sunt 10.000 de universități incluse în acest clasament. Însă, dacă privim lista celor zece colegi care contribuie decisiv la această poziție, și care provin în proporție de 90% dintr-o singură facultate, îmi asum să spun că putem mai mult și sunt sigur că vom evolua în viitorul imediat în sensul dorit”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.

Pentru ca mărimea universităților sau a colectivelor didactice să nu influențeze rezultatul și pentru a se concentra pe calitatea cercetării din instituții, clasamentul se realizează prin adunarea sumelor citărilor pe care le-au avut articolele științifice de la cei mai citați zece autori, de la fiecare universitate în parte. Clasamentul este gândit pentru a reflecta poziția universităților după impactul științific al muncii cercetătorilor, fiind apreciată citarea și calitatea lucrărilor științifice și nu strict numărul acestora.

În momentul de față, clasamentul interpretează datele de la aproximativ 10.000 de universități și clasifică în jur de 5.000. Pe prima poziție din România se găsește Universitatea din București, aflată și pe locul 1.357 mondial, urmată de Universitatea Politehnica București, pe 1.528, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe 1.568, și Universitatea Politehnică din Timișoara, pe 1.683. Conform informațiilor oferite de către organizatori, clasamentul ar vrea să indexeze în viitor toate universitățile existente în lume, fiind unul relevant de urmărit datorită dinamismului său, după cum explică prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc.

Clasamentul final poate fi accesat la link-ul următor – http://www.webometrics.info/en/node/169. Trebuie specificat faptul că informațiile cu privire la acest clasament se regăsesc exact la acest link, dacă accesați secțiunile superioare vizând Europa sau chiar România, veți fi trimiși către clasamentul webometrics, care are în vedere prezența în online a universităților, și care datează din 2016, varianta pentru 2017 fiind încă în lucru.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

15 − five =

On Key

Citeste si

Cele mai bune aplicatii pentru chat

Daca intotdeauna ramai fara mesaje, cea mai buna optiune este sa vorbesti prin intermediul aplicatiilor de chat, desigur daca si telefonul iti permite. Multi dintre

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.