Turul Palatului Culturii înainte de deschidere

Monumentul istoric Palatul Culturii din Iasi pare sa arate după restaurare ca o bijuterie, măreţia elementelor arhitecturale uimind prin fineţe, complexitate şi eleganţă. După deschiderea oficială din luna aprilie, ieşenii vor avea ocazia să calce într-un palat ce păstrează imaginea iniţială, de la începuturile sale, dar vor avea parte şi de câteva surprize pregătite de cei de la Complexul Muzeal Iaşi. În acest moment, în Palatul Culturii se fac ultimele retuşuri, se lustruieşte gresia de pe scări, se lăcuiesc podelele, se finisează lucrările de la lambriuri şi se şterg vitraliile.

„Am recepţionat o parte din spaţii. În Sala Voievozilor avem mai mulţi martori cu straturile vechi şi cel restaurat. S-au făcut analize stratigrafice şi s-a ajuns până la primul strat de pictură, iar după probe repetate pe perete s-a revenit la culoarea iniţială, la albastru de prusia, culoare existentă şi în Sala Coandă. Pe timpul comunismului, pereţii au fost turcoaz. Orice restaurare constă în revenirea la starea iniţială. Oriunde am considerat că există elemente de noutate am lăsat martori. Este pentru prima dată când Palatul Culturii cunoaşte o restaurare unitară de asemenea nivel. Asta înseamnă de la consolidare, sistemul de drenaj, re­facerea elementelor artistice, acope­rişul. Practic, s-a intervenit în toate zonele“, afirmă Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal „Moldova“.

Aceasta ne explică faptul că ideea principală cu care s-a pornit în acest proiect este revenirea la aspectul iniţial. Din păcate există prea puţine planşe păstrate, deşi cei de la Complexul Muzeal au căutat în arhive, nu au găsit o planşă completă. Prin urmare, nu se ştie cum arăta iniţial Palatul Culturii până la cele mai mici detalii.

O noutate sunt cele două lifturi care coboară până la Subsol 2, unde se află Cafeneaua Muzeu şi urca până la ultimul etaj. Acestea sunt amplasate în curţile interioare, prin urmare sunt lifturi exterioare.

Palatul Culturii renovat, foto Dan Luca (2)

Palatul Culturii renovat, foto Dan Luca (4)

Palatul Culturii renovat, foto Dan Luca 1

Palatul Culturii renovat, foto Dan Luca 3

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Cum bei in functie de zodie

De obicei zodiacul iti spune cat de implinit vei fi si ce vei avea de castigat daca intreprinzi diverse actiuni. In general, lucruri valabile pentru

5 beneficii ale mersului pe jos

A venit caldura, iti expira abonamentul pentru RATP pentru ca e vacanta, asa ca de-acum ar trebui sa iei in considerare mersul pe jos. In

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.