UAIC – principalele competente pe care le aşteaptă angajatorii de la absolvenți

Conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a inițiat în acest an un program de întâlniri periodice cu managerii celor mai mari companii angajatoare ale studenților și absolvenților Universității. Prima întrevedere s-a desfășurat în luna aprilie, iar cea de a doua a avut loc în data de 7 noiembrie 2014.

Scopul celei de a doua întâlniri a fost reprezentat de comunicarea rezultatelor cercetării și stabilirea grupurilor de lucru cu membri din mediul academic și economic, în vederea adaptării curriculum-ului universitar la așteptările pieței muncii.

Conform rezultatelor, principalele competențe pe care angajatorii le așteaptă sunt:

– cunoașterea limbilor străine,

– competențele digitale,

– inițiativa,

– manifestarea spiritului antreprenorial,

– capacitatea de înțelegere a procesului de învățare.

De asemenea, gândirea critică, comunicarea, creativitatea, lucru în echipă și managementul timpului sunt considerate a fi cele mai importante soft skill-uri ale unui absolvent.

La studiul de față au participat 42 de respondenți, reprezentanți de la 40 de companii din zona de dezvoltare N-E, aflați pe poziții de top management. Printre invitați s-au numărat directorii reprezentanțelor companiilor multinaționale, directori regionali ai marilor bănci și firme de asigurare, antreprenori și directori ai companiilor românești de succes.

Gazdele și moderatorii discuțiilor au fost Rectorul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Vasile IȘAN și Prorector pentru “Activități studențești și parteneriate cu mediul economic și sectorul public” și  prof. univ. dr. Carmen Mihaela CREȚU. Au participat, de asemenea, reprezentaţi ai conducerii facultăţilor şi alţi membri ai comunităţii academice.

Spre finalul întâlnirii, jumătate dintre companiile implicate în studiu, și-au exprimat intenția de a colabora în organizarea și susținerea unor module sau seminarii pentru studenții UAIC. Cercetarea a mai arătat disponibilitatea a 25 de companii dintre cele 37 dispuse colaborării cu Universitatea, de a primi în practică un număr de 1 până la 20 de studenți, fiecare. Doar câteva companii au capacitatea de a primi peste 20 de studenți, iar cele care pot primi peste 100 de studenți practicanți, activează în domeniul bancar (numărul mare de filiale permite și plasarea unui număr mare de studenți).

Sursa foto: uaic.ro

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.