Vrei sa pleci in State cu Work and Travel? Vezi tot ce trebuie sa faci

Programul Work and Travel iti ofera si in 2012 ocazia de a lucra in SUA, de a cunoaste oameni noi si a vedea locuri inedite.

Pentru a lua parte la program trebuie sa ai intre 18 si 30 de ani, sa fi student, masterand sau doctorand la o universitate acreditata si sa ai cunostinte solide de limba engleza. Daca doresti sa aplici pentru Work and Travel, iata cateva detalii orientative cu privire la documente necesare, taxe si alte formalitati.

Documente necesare pentru inscrierea in program:
Copie dupa buletin
Formularul de inscriere in program (oferit de firmele participante la program)
Copie dupa pasaport
Adeverinta de student
Copie dupa carnetul de student
Cazierul judiciar
Adeverinta prin care se atesta faptul ca nu ai interdictie de a parasi tara
Adeverinta de la medicul de familie (apt pentru munca)

Pe langa aceste documente care iti sunt necesare la inscriere, exista o serie de documente suplimentare de care ai nevoie atunci cand mergi la ambasada pentru obtinerea vizei:
Pasaport in original
Formularul DS 2019 (oferit de firma care se ocupa de dosarul tau)
Formularele DS 156, DS 158, DS 157 (numai pentru pers. de sex masculin)
Carnetul de student (vizat la zi)
Adeverinta de student
Foaie matricola (in plic sigilat, cu stampila si semnatura de la Decanatul Facultatii)
2 fotografii 5X5, pe fond alb
Chitanta care dovedeste plata taxei consulare
Chitanta care dovedeste plata taxei SEVIS

In functie de varinata de program aleasa, in perioada ianuarie-aprilie, participantii trebuie sa semneze oferta de munca si sa plateasca integral costul programului. In termen de doua saptamani de la semnarea acestei oferte, aplicantii vor primi din partea organizatorilor actele necesare aplicarii pentru viza. Dosarele pentru obtinerea vizei se depun incepand cu luna aprilie. Ulterior, vei sustine un interviu la ambasada SUA din Bucuresti.
In cazul in care nu ai obtinut viza, firma prin intermediul careia te-ai inscris la program iti va inapoia taxele conform contractului de mediere intemeiat anterior. Totusi, banii cheltuiti pe transportul pana la Bucuresti si inapoi, taxa de cazare in Bucuresti, taxa consulara si taxa SEVIS nu se vor rambursa.

Ce trebuie sa stii despre interviul pentru obtinerea vizei
Pentru a avea sanse cat mai mari de a obtine viza este recomandat sa nu ai restante, insa daca ai una sau doua tot sunt sanse destul de bune sa primesti viza. Un alt aspect este cunoasterea adresei unde vei merge sa muncesti in SUA (stat, oras, adresa, numele angajatorului, adresa unde vei avea cazare si ce presupune postul pentru care ai semnat contractul). Trebuie sa nu iesi in evidenta prin piercing-uri, barba mare, frizuri ciudate, etc. Le-ai putea parea suspect americanilor cu care vei sustine interviul. Totodata incearca sa vorbesti fluent engleza si sa raspunzi imediat la intrebari. Indiferent de intentiile tale sa nu spui niciodata ca ai de gand sa ramai in State – nu ti se va acorda viza! Programul presupune imbinatul muncii cu vizitarea Americii.

Taxa de inscriere in program difera de la o firma la alta si este cuprinsa intre 550 si 850 de dolari. Taxele difera in functie tipul de pachet ales, fiind mai mici in cazul in care nu este prima data cand aplici pentru program. Pe langa taxa de inscriere, trebuie sa iei in calcul si alte costuri care apar pe parcursul aplicarii :
taxa de ambasada – aproximativ 130 dolari;
taxa de pasaport 280 de lei, in cazul in care nu ai unul, sau perioada de valabilitate este insuficienta;
transportul spre Bucuresti si inapoi (de ex. un bilet dus-intors, pentru studenti cu cupoane, costa: Timisoara – Bucuresti – 50 lei; Cluj Napoca – Bucuresti – 41 lei; Iasi – Bucuresti – 41 lei ). In cazul in care ai nevoie de un loc unde sa dormi, o noapte la un hostel costa intre 60 si 80 de lei iar la un hotel de 2 stele intre 90 si 120 de lei;
bani de buzunar (mancare, taxi, metrou);

Odata obtinuta viza, nu mai ai decat de achizitionat biletul de avion si sa-ti faci bagajul. De recomandat este sa iti rezervi biletul de avion din timp pentru a fi mai ieftin. Mai trebuie sa stii ca majoritatea agentiilor iti vor restitui banii pe biletul de avion daca nu ai obtinut viza, deci iti poti rezerva chiar si inaintea interviului la ambasada.

Exista multe firme in Romania care ajuta studentii sa se inscrie la acest program. In functie de orasul in care locuiesti si de preferintele proprii poti alege dintre cele mai cunoscute companii din Romania: Work&Travel, Promo International, UStravel, HappySummer, WorkExperience, American Experience, GoToSUA, etc.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

One thought on “Vrei sa pleci in State cu Work and Travel? Vezi tot ce trebuie sa faci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.