Zilele Universității – Programul evenimentelor

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași sărbătorește, în perioada 20 – 31 octombrie, 156 de ani de la înființare. Peste 50 de evenimente vor avea loc în timpul Zilelor Universității, la care sunt invitați să participe studenți, profesori dar și ieșenii interesați de tematicile conferințelor și discuțiilor propuse.

Ceremonia aniversară va avea loc vineri, 28 octombrie, cu începere de la ora 11.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”. Cu această ocazie, vor fi decernate titlurile de Profesor Emeritus, premiile pentru excelența în cercetare și se va afla cine este câștigătorul Bursei „Sf. Dumitru”. Prelegerea extraordinară de Zilele Universității va fi susținută de vicepreședintele Academiei Române, Victor Spinei, care va vorbi despre „Istoriografia românească, între tradiționalism și reînnoire”.

Pe toată perioada Zilelor Universității, ieșenii sunt invitați să participe la o expoziție fotografică inedită în Sala Pașilor Pierduți – „Universitatea din Iași în vremea Marelui Război”. Expoziția prezintă imagini de arhivă cu săli, laboratoare și biblioteci devenite sedii ale unor instituții publice centrale (Ministerul Instrucțiunii, Ministerul de Război etc.), dar și imagini ale unor profesori care au participat la conflict. Fotografiile de epocă sunt însoțite de explicații și comentarii, care introduc privitorul în atmosfera vremii.

Cele 15 facultăți ale Universității vor găzdui colocvii, susțineri de lucrări, conferințe, întâlniri cu mediul de afaceri și cu specialiști internaționali, expoziții etc. O manifestare organizată în premieră va avea loc la Facultate de Biologie: pe 26 octombrie, are loc o primă întâlnire între studenții de la Biologie cu absolvenți ai facultății, reuniunile urmând să aibă o frecvență lunară. Tot în premieră, echipe mixte de studenți și profesori de la Facultatea de Educație Fizică și Sport vor participa, în Grădina Botanică, la Big Game UAIC – un traseu aplicativ cu obstacole, în care echipele se vor întrece între ele.

Facultatea de Litere organizează o întâlnire dedicată împlinirii a 400 de ani de la moartea lui Shakespeare, eveniment marcat prin manifestări speciale în întreaga lume. Conferinţa reuneşte specialişti de mare prestigiu în domeniul limbii şi literaturii engleze, precum şi reputaţi shakespearologi britanici şi români: prof. David Crystal, dr. Siobhan Keenan, prof. Michael Hattaway, prof. Monica Matei-Chesnoiu, prof. Laurence Raw. Evenimentul „Shakespeare Lives” are loc în zilele de 27 și 28 octombrie și va fi transmisă în direct pe Internet.

Spre finalul perioadei aniversare, va debuta unul dintre cele mai așteptate evenimente din Iași – Expoziția „Flori de Toamnă” de la Grădina Botanică. Inaugurarea expoziției are loc sâmbătă, 29 octombrie, de la ora 11.00.

Programul complet al Zilelor Universității este disponibil aici.

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 2 =

On Key

Citeste si

Târg de meșteri populari la Palas Mall

Palas Mall va sărbători Unirea Principatelor Române printr-un spectacol la care sunt invitaţi toţi ieşenii. Parada costumelor de epocă şi a iei româneşti, scenete, muzică

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.