10 filme romanesti pe care trebuie sa le vezi !

Intr-o ancheta a Asociatiei Criticilor de Film, 40 de profesionisti din domeniu apartinind tuturor generatiilor au acceptat sa raspunda la intrebarea: „Care sint cele mai bune zece lungmetraje de fictiune romanesti produse din 1912 si pina azi?”. A rezultat o lista de 59 de titluri, pe primele zece locuri situindu-se:

1. „Reconstituirea” (1970)

Filmul artistic romanesc a fost realizat pe o pelicula alb/negru, fiind o drama regizata de Lucian Pintilie in 1968, dupa nuvela omonima a lui Horia Patrascu, opera care porneste de la un fapt real petrecut in anii ‘50 pe malul Timisului. A avut premiera pe data de 5  ianuarie 1970, la Bucuresti, insa a fost interzis dupa numai trei zile de cenzura comunista din Romania. A putut fi relansat abia în 1990.

2. „Padurea spanzuratilor” (1965)

Productie tot alb-negru, filmul a fost realizat in 1964 si l-a avut in rolul principal (locotenent Apostol Bologa) pe actorul Liviu Rebengiuc, iar ca regizor pe Liviu Ciulei care a dat nastere unei capodopere in noul Centru de Productie Cinematografica construit la Buftea.  Asa cum bine se stie, filmul este o ecranizare a romanului omonim care apartine scriitorului roman Liviu Rebreanu. In anul 1965, regizorul Liviu Ciulei a fost recompensat cu “Premiul pentru regie” in cadrul Festivalului International al Filmului de la Cannes.

3. „Moartea domnului Lazarescu” (2005)

Filmul a primit Premiul „Un certain regard” la Festivalul de la Cannes din anul 2006 si prezinta povestea unui batran captiv in mainile unui sistem pe cat de neputincios, pe atat de arogant si lipsit de sentimente. Regizorul filmului este renumitul si apreciatul Cristi Puiu.

4. „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” (2007)

Castigator al “Palme d’Or” la Cannes, filmul a primit o serie numeroasa de premii si nominalizari la festivaluri de film de talie mondiala. Povestea regizata de Cristian Mungiu si interpretata exemplar de catre Anamaria Marinca si Laura Vasiliu ilustreaza drama unei tinere care ramane insarcinata si este nevoita sa recurga la un avort, considerat ilegal la acea vreme.

5. „Secvente” (1982)

Filmul este compus din 3 episoade independente: „Telefonul”, „Prospectie” si „Patru palme” si a fost regizat de Alexandru Tatos.

6. „Nunta de piatra” (1973)

Filmul regizat de Mircea Veroiu si Dan Pita este compus din doua ecranizari: “Fefeleaga” si “La o nunta”, opere apartinand lui Ion Agarbiceanu.

7. „La Moara cu noroc” (1956)

Filmul a fost regizat de catre Victor Iliu si produs la Studioul Cinematografic „Bucureşti”. Este o drama psihologica bazata pe nuvela „Moara cu noroc” a scriitorului Ioan Slavici. Filmul a fost nominalizat la Festivalul International de Film de la Cannes pentru marele premiu “Palme d’Or” in anul 1957.

8. „A fost sau n-a fost?” (2006)

Un film remarcabil in regia lui Corneliu Porumboiu, castigator al trofeului Camera d‘Or si al Premiului Label Europa Cinema la Cannes 2006; castigator a 3 premii la TIFF 2006: “Cel mai bun film din competitie”, “Cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Romanesc” si “Premiul publicului”. Povestea filmului este centrata pe o emisiune TV in cadrul careia patronul unui post TV local discuta cu doi invitati care deapana amintirile gloriei lor de revolutionari, calitate contestata de telespectatorii care suna si ii acuza ori ca se pregateau de Craciun, ori ca isi petreceau timpul intr-un bar in timpul Revolutiei.

9. „Proba de microfon” (1980)

Filmul a fost regizat de Mircea Daneliuc si le-a avut ca protagoniste pe Gina Patrichi si Tora Vasilescu.

10. „Croaziera” (1981).

Si filmul de pe locul 10 s-a bucurat de talentul regizoral al lui Mircea Daneliuc. Povestea se tese in jurul unui grup de tineri castigatori ai unor diverse concursuri din sfera „intrecerii socialiste” care sunt recompensati cu o croaziera in barci, pe Dunare.

De ce v-am povestit despre cele 10 filme si de ce cititi despre asta in indoor? Pentru ca in anul 2008 a aparut pe piata volumul “Cele mai bune 10 filme romanesti ale tuturor timpurilor stabilite prin votul a 40 de critici”, la Editura Polirom, in care se prezinta fiecare film cu ajutorul unor texte critice si al unor fragmente din cronicile publicate de-a lungul anilor. O lectura excelenta intr-o zi ploiasa de toamna! Sau, de ce nu, 10 filme excelente pentru 10 seri ploiase.

Surse: www.polirom.ro

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

20 − six =

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.