Ai facut sex neprotejat? Ce trebuie sa stii despre „pastila de a doua zi”

S-a intamplat sa faci sex neprotejat. Ce trebuie sa faci pentru a preveni o eventuala sarcina? In prezent, cea mai la indemana optiune este “pastila de a doua zi”.

Ce este pastila de a doua zi?
Este un medicament cu o doza foarte mare de estrogen, progesteron sau o combinatie intre acesti hormoni. Daca este administrat in maximum 5 zile (Ellaone si Escapelle) de la contactul sexual, poate preveni sarcina in procent de 90%. Cu cat este insa mai repede administrat, cu atat rata de succes e mai mare: 95% la administrarea sub 24 de ore si 58-60%- intre 49-72 de ore.

Cum functioneaza?
Pastila va elibera progresiv o doza mare de hormoni care “da peste cap” organismul facand imposibila implantarea ovulului. Pe langa aceasta mai poate provoca si greata, varsaturi, amenoree, sangerare abundenta etc. deci, aceast medicament nu trebuie folosit decat atunci cand chiar exista o urgenta si nu ca o metoda contraceptiva curenta.

Tipuri de pastile de urgenta:
Postinor 2 – care se administreaza la maxim 72 de ore si costa aproximativ 70 lei.
Ellaone – se elibereaza pe baza de reteta, se poate administra in primele 5 zile si costa aprox 100 ron.
Escapelle se poate administra in primele 5 zile si costa intre 60 si 90 ron.

Comentarii

comments

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − eleven =

On Key

Citeste si

Tu unde vei fi în 10 ani?

În timpul facultății un lucru este sigur: studenții aspiră în mod unanim la un viitor de succes, care să îmbine pasiunea pentru inginerie cu stabilitatea

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.