Ce gesturi sa nu faci daca mergi in vacanta in Turcia

Chiar daca situatia politica din Turcia nu este cea mai calma din regiune, ambasadorul Turciei in Romania, ne da asigurari ca situatia din statiunile turistice nu are nicio legatura cu ce se intampla in capitala. Iar daca ar fi sa ne luam dupa statisticile oficiale, se pare ca are dreptate, deoarece peste 10 000 de romani au ales ca destinatie de vacanta superba Turcie.

Dimpotriva, aceste tulburari politice ar trebui sa te bucure, deoarece agentiile abunda de oferte turcia pentru a nu indeparta turistii.

Asadar daca ajungi in tara de pe Bosfor, iata ce gesturi nu ar trebui sa faci pentru a fi mereu in siguranta:

– Nu este recomandat sa flirtezi sau sa atingi o femeie turca, mai ales daca este nevasta sau iubita unui localnic. Este considerata o ofensa publica si sunt sanse mari sa fii batut sau chiar impuscat pentru un astfel de gest! Deasemeni nu este recomandat sa fotografiezi o femeie fara acordul ei.

– daca in Romania o strangere de mana puternica este un semn de apreciere si masculinitate, in Turcia acest gest este nepotrivit. Barbatii turci nu strang cu putere mana altui barbat in intalnirile de zi cu zi si nici in cele de afaceri.

– valabil si in alte civilizatii si culturi, nici in Turcia nu sunt recomandate discutiile despre politica, religie si amor. Astfel de discutii pot provoca pasiuni si dezbateri aprinse si sunt de evitat.

– moscheile sunt in loc sacru in cultura musulmana din Turcia si din acest considerent este interzis sa intri incaltat inauntru. La intrare ti se vor oferi talpici si un loc unde sa iti lasi pantofii. Daca nu exista talpici, poti intra doar in sosete. Deasemeni este recomandat sa pastrezi linistea, odata ce intri intr-o moschee din Turcia

– nu recomandam o vacanta in Turcia cu masina personala, deoarece turcii sunt recunoscuti ca soferi care nu respecta regulile de circulatie si exista sanse sa fiti implicat intr-un accident, mai ales in orasele mari. Daca este imperios necesar sa mergeti cu masina, recomandam un serviciu rent a car. Atentie ca detectorul de radar este interzis in Turcia!

– Turcii iubesc sa negocieze si o spun din proprie experienta ca in Turcia este posibil sa negociezi si la supermarket. Ei considera o impolitete lipsa negocierii si chiar daca nu iti sta in fire sa faci acest lucru, incearca sa le faci pe plac si negociaza oricat din pretul afisat. Evident, daca ajungi in Istambul, iti recomand sa mergi in Marele Bazar si vei fi surprins ce “afaceri” poti face cu localnicii.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Prin Iași cu IAȘI GUIDE

Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” vă invită luni, 4 aprilie 2016, începând cu ora 16.00, în Sala de Festivități, la o întâlnire cu cel mai recent

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.