Ce material folosim pentru tamplarie? PVC, aluminiu sau lemn stratificat?

Stabilirea materialului din care urmează să se execute tâmplăria la o casă constituie pentru mulți o dilemă. Pe lângă o serie de cerințe tehnice, cum ar fi rezistența la vânt, siguranța sau diverse norme de proiectare și execuție, tâmplăria trebuie să îndeplinescă o serie de cerințe care privesc ușurința utilizării, întreținerea ulterioară și eventualele probleme legate de exploatarea în timp. 

Dacă pe vremea bunicilor noştri singura variantă de a izola ferestrele era burduşirea pervazului cu pături, în prezent locuinţa poate fi transformată într-un spaţiu aproape perfect etanş cu ajutorul diverselor tipuri de profile termoizolante. Cel mai cunoscut este PVC-ul, policlorura de vinil – un material plastic, produs din resursele naturale de ţiţei sau gaz natural şi sare.

PVC-ul asigură o izolare termică foarte bună datorită structurii pluricamerale a profilului, a sistemului de garnituri şi a geamului, dar şi o izolare fonică foarte bună.

Tâmplăria PVC este mult mai eficientă din punct de vedere al izolării termice decât lemnul clasic. Coeficientul de transfer termic, în funcţie de profil, este cuprins între 0,85 şi 1,6 waţi pe metru pătrat kelvin faţă de 4-4,5 W waţi pe metru pătrat kelvin la lemnul clasic.

Pentru preturi, cu o simpla cautare pe goole se gasesc sute de firme. Daca nu aveti timp sa desenati si sa scanati, puteti genera un fisier pdf online pe site-ul de termopane – Rivo.ro.

Termopanele din PVC pot fi accesorizate foarte usor, dintre cele mai cunoscute accesorii termopane amintim : plasa de tantari, grafurile si rulourile.

Aluminiul este solutia premium dar cu costuri pe masura. Acest metal are proprietati fizico-chimice deosebit de atractive, care il fac sa fie foarte rezistent la diferiti factori de mediu si lovituri. Relativ usor de intretinut, cu cea mai mare durata de viata si foarte versatil pentru diferite elemente de feronerie grea, acesta asigura, in plus, o protectie fonica de invidiat.

Nu va asteptati insa ca tamplaria din aluminiu sa fie perfecta. Cele mai comune probleme ale acesteia sunt incidenta crescuta a fenomenului de condens, izolarea termica ce lasa de dorit in absenta unor profile fara bariera termica si faptul ca, in termeni de estetica, prezinta foarte putine modele din care sa alegeti.

Tâmplăria din lemn stratificat este preferată de către oamenii cu potenţial financiar crescut. Preţul unui astfel de sistem este mai mare decât în cazul tâmplăriei din PVC sau aluminiu, dar oferă în primul rând unicitate unei locuinţe. Spre exemplu, în cazul unei suprafeţe vitrate de 35 de metri pătraţi, media în cazul vilelor nou construite, costul  trece de valoarea de 20.000 de euro. Tâmplăria din PVC pentru aceeaşi suprafaţă nu depăşeşte 5.000 de euro.

Sursa foto : alproaluminium.com

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

1 × one =

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.