Cele mai bune 5 motive pentru a purta bumbac organic

Organic nu este doar un moft, este o alegere pentru persoanele care au grija de sanatatea lor. Hainele facute din materiale naturale sunt de cele mai multe ori mult mai putin daunatoare mediului inconjurator si rezista mai mult in timp decat materialele sintetice. Au de asemenea si avantajul de a fi mult mai confortabile si ‚respira’ mut mai bine. Totusi, ca multe alte culturi, multe din aceste fibre naturale, in special bumbacul, cresc cu ajutorul pesticidelor chimice, care cauzeaza daune la toate nivelurile.

Bumbacul organic ofera numeroase beneficii spre deosebire de bumbacul crescut traditional sau alte materiale. Aveti in continuare 5 cele mai bune motive pentru a alege hainele din bumbac organic.

1. Bumbacul organic nu contine chimicale

Alegerea bumbacului organic este foarte buna pentru persoanele care odresc sa scoata toxinele si chimicalele din viata lor. Fermierii de bumbac organic nu folosesc nici pesticide nici fertilizatori. De asemenea folosesc doar ingrediente care nu sunt modificate genetic. In Statele Unite, de exemplu, acesti fermieri sunt supusi unor restrictii clare si sunt monitorizati constant pentru a se asigura o cultura organica. Producatorii straini care doresc sa importe in SUA trebuie de asemenea sa se conformeze acestor standarde.

Trebuie mentionat ca doar eticheta cu organic nu inseamna neaparat ca procesul de fabricare a fost la fel de ‚curat’. Hainele realizate in conformitate cu GOTS (strandardul global pentru haine organice) pot ajunge in anumite tari cu eticheta de organic, dar exista diferente intre produsele realizate cu 90-100% fibre organice si cele realizare cu pana in 70% material organic.

Produsele din bumbac apar inclusiv in mancare

Bumbacul inseamna pentru cei mai multi dintre noi tricouri, pantaloni, prosoape sau lenjerii de pat, dar poate aparea si in diverse produse alimentare. Uleiul din seminte de bumbac este folosit ca ulei pentru gatit sau condiment (la salate). Este de asemenea un ingredient al unor prajituri, sau chipsuri. Mai mult, unii fermieri isi hranesc animalele cu tulpini de planta de bumbac, loc in care se acumuleaza pesticidele si ingrasamintele chimice, ceea ce inseamna ca aceste substante isi pot face aparitia in produsele lactate si carne. Alegand mancarea organica se reduce acest risc.

2. Bumbacul organic este mai bun pentru persoanele cu piele sensibila si alergii

Chiar din procesul de fabricare bumbacul crescut traditional este supus mai multor tratamente chimice si este vopsit cu vopsele care contin particule metalice. Bumbacul organic, pe de alta parte, nu este supus aceluiasi tratament. Daca este vopsit se face cu vopsele cu impact redus sau cu coloranti naturali. Din aceste motive bumbacul organic reduce aparitia alergiilor si a iritatiilor. Bebelusii si copiii au o piele mult mai sensibila decat adultii ceea ce ii faci mai predispusi la aparitia acestor afectiuni. Uitati-va dupa haine din bumbac organic pentru copii. Sunt sanse sa puteti gasi articole din bumbac organic pentru copii si la scutecele textile.

3. Bumbacul organic este bun pentru mediul inconjurator

Bumbacul este una dintre cele mai ‚murdare’ culturi din lume; desi insumeaza abia 2.5% din culturile din intreaga lume foloseste aproximativ 25% din cantitatea de insecticide si 10 % din cantitatea de pesticide folosite la nivel global. Aceste chimicale pot contamina panza freatica, dauneaza faunei si florei si afecteaza fertilitatea pamantului. Contaminarea panzei freatice duce la scaderea oxigenului din apa care la randul ei poate afecta animalele subacvatice.

In contrast, metodele organice de crestere readuc nutrienti in pamant, nu contamineaza apa si ajuta alte plante si animale sa prospere. Culturile organice ajuta la schimbarea efectelor climatice absorband CO2 din atmosfera si reducand efectul de sera.

4. Bumbacul organic este mai bun si pentru fermieri

Chimicalele folosite in agriculturile traditionale nu doar distrug mediul inconjurator; au un efect devastator si pentru persoanele care intra in contact cu ele. Avand in vedere ca marea majoritate a culturilor de bumbac (75%) se afla in tari subdezvoltate, impactul asupra acelor fermieri trebuie notat. Unele din chimicalele folosite, cum ar fi Aldicarb, poate fi letal oamenilor, in timp ce altele cauzeaza boli si handicapuri la nastere. Multi fermieri in zonele rurale aleg bumbacul cu mana, marindu-si in felul acesta riscul de expunere. Cresterea bumbacului organic este mult mai sigura pentru fermieri si poate fi si mai putin costisitoare deoarece nu sunt nevoiti sa cumpere chimicale scumpe.

5. Hainele din bumbac organic sunt deseori fabricate cu standarde mult mai ridicate

Companiile care fabrica haine din bumbac sunt deseori adeptii acelorlasi valori ca si consumatorii lor. Tot mai multe companii adopta o atitudine de responsabilitate sociala si se asigura ca fabricarea produselor lor se face prin metode etice. Puteti sa verificati diverse companii si sa aflati ce pasi urmeaza pentru a minimiza inpactul asupra mediului.

Cum sa cumperi haine pentru copii din bumbac organic online?

Puteti cauta direct producatorii care deja sunt consacrati. La noi in tara avem 2 mari producatori: Funky Kids si Pifou. Sau alegi magazinele online care comercializeaza aceste produse si sunt deja cunoscute si care, de multe ori, au reduceri mai mari la aceste hainute decat au chiar producatorii pe siturile lor.
Alegerea bumbacului organic are foarte multe beneficii, pentru purtatori, pentru persoanele care cultiva bumbacul si pentru mediu. Prin urmare puteti recompensa companiile producatoare de haine din bumbac organic alegand sa cumparati doar de la ele.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Cea mai bună veste pentru iPhone

In sfarsit, utilizatorii de iPhone pot sa stearga orice aplicatie care vine preinstalata pe telefon! Pana acum existau 32 de aplicatii venite odata cu iPhone-ul

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.