Cele mai cunoscute dependente si cum pot fi recunoscute

Dependenta este definita ca un obicei necontrolabil ce ofera o stare de bine, placere si satisfactie pe termen scurt dar care poate fi nociv si periculos pe termen lung. O buna perioada de timp, s-a folosit cuvantul dependenta doar cand era vorba de alcool sau substante precum narcotice, halucinogene, antidepresive etc. Mai nou s-a demonstrat ca oamenii pot dezvolta si dependente de comportament, cum ar fi jocurile de noroc, si chiar de anumite activitati obisnuite si necesare, precum exercitiile fizice, serviciu sau consumul de produse alimentare.

Dependenta de alcool

Spre deosebire de o persoana care consuma alcool in situatii sociale si care este capabila sa se bucure de senzatiile de placere induse de alcool, dependentiilor de alcool le este imposibil sa stea nici macar o zi fara sa consume alcool. Iar, in cazul in care incearca sa renunte definitiv la consumul de alcool, acestia vor experimenta simptome de sevraj, deoarece consumul exagerat de alcool a determinat modificari in ceea ce priveste chimia creierului. Mai multe detalii aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Alcoolism

Dependenta de jocuri de noroc

Jucate ocazaional si de placere, jocurile pot fi o sursa de relaxare bine venita dupa o zi grea. In schimb jocul de sansa patologic trebuie diferentiat de jocul de sansa social, care se desfasoara impreuna cu prietenii pe o perioada limitata de timp si presupune cheltuirea unei sume fixe de bani; ocazional, jucatorii sociali pot cheltui in timpul jocului o suma mai mare de bani decat cea stabilita initial, pot ascunde pierderea de membrii familiei lor, dar in acelasi timp, se bucura de starile de buna dispozitie si distractia ce insotesc activitatea de jocuri de sansa.

De asemenea, jocul de sansa patologic trebuie diferentiat de jocul de sansa profesionist, desfasurat pe baza unei discipline stricte; jucatorul profesionist joaca doar pentru a castiga bani, in nici un caz pentru a scapa de plictiseala, de problemele de acasa sau pentru a-si recupera pierderile; el pariaza o suma fixa de bani, stabilita in prealabil, nu iese niciodata in pierdere la sfarsitul jocului, si nici nu suporta consecintele negative asociate: stari de depresie, anxietate, probleme cu cei din jur datorita jocului.

Comparativ cu acestia, jucatorul care prezinta forma patologica a jocului de sansa nu mai resimte nici o bucurie a jocului, ci urmareste doar sa-si recupereze pierderea de bani anterioara, ceea ce il determina sa fie mai tot timpul depresiv, anxios, absent cand isi petrece timpul in mijlocul familiei, foarte iritabil atunci cand este in imposibilitatea de a juca si aceasta incapacitate de a mai simti bucuria vietii, ajunge sa fie deja o regula in modul lui de viata.

Dependenta alimentara

Exista persoane care manifesta o dependenta pentru zahar, grasimi, alune, ciocolata etc. Prin consumarea unei cantitati ridicate de a acestor tipuri de alimente, au loc schimbari neurologice. De asemenea, mancatul compulsiv se incadreaza in aceasta categorie. O persoana care consuma o cantitate ridicata de alimente intr-o perioada de timp relativ scurta si nu poate rezista in fata impulsului de a repeta aceasta acetiune, atunci va manifesta stari de anxietate si depresie.

Dependente de substante

Toxicomania este o stare psihosomatica, ce rezulta in urma interacţiunii individului cu un produs psihoactiv (psihotrop) specific, avand drept consecinţe tulburari de comportament şi alte reacţii, care presupun o dorinţa invincibila, permanenta, continua sau periodica de a consuma drogul, pentru obţinerea anumitor efecte psihice. In cazul in care consumul de droguri este suprimat se declanşeaza tulburari severe de diferite forme, grade şi intensitaţi.

Astfel, dependenţa reprezinta dorinţa de a consuma periodic sau continuu o substanţa toxica pentru a obţine din acest fapt, o placere sau pentru a risipi o stare de indispoziţie. Mai multe detalii despre dependente aici: http://www.dependentiianonimi.ro/

Ai cunostinte care au diverse dependente sau chiar tu ai fost dependent? Spune-ne si noua povestea ta printr-un comentariu.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

twelve − two =

On Key

Citeste si

Târg de meșteri populari la Palas Mall

Palas Mall va sărbători Unirea Principatelor Române printr-un spectacol la care sunt invitaţi toţi ieşenii. Parada costumelor de epocă şi a iei româneşti, scenete, muzică

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.