Cum a evoluat salteaua in timp

Somnul este extrem de important pentru fiecare dintre noi. Traim intr-o perioada in care suntem norocosi sa dormim pe saltele create special pentru un somn perfect, care nu sunt chiar atat de costisitoare si nu te pun la niciun efort. Nu a fost intotdeauna asa, insa. Salteaua exista, intr-adevar, de mai bine de 10 000 de ani, insa conceptul de saltea din Neolitic este unul total diferit de cel de astazi.

Cand a aparut salteaua?

Prima idee de pat si de saltea a aparut in urma cu aproximativ 10 000 de ani, atunci cand oamenii ingramadeau frunze, iarba sau piei de animale intr-un colt din pestera, pentru a obtine un culcus cat mai confortabil. Evolutia a fost rapida, frunzele transformandu-se in lana, lana in pene si toate acestea in saltele umplute cu fel de fel de produse.

 

Faraonii egipteni, spre exemplu, aveau paturi din abanos iar persanii aveau paturi realizate din piele de capra umpluta cu apa.

Saltelele apropiate ca structura de cele pe care dormi astazi, au aparut in Roma. Un Roman de rand dormea pe saltele umplute cu paie si cu lana, in timp ce aristocratii dormeau pe saltele umplute cu pene. Pana la inceputul secolului 20, salteaua a ramas aproximativ la fel ca si cea din urma cu 2000 de ani, diferenta fiind intotdeauna umplutura.

Abia in 1930 a fost revolutionata piata saltelelor, atunci cand a aparut prima saltea cu arcuri si cu tapiterie. 30 de ani mai tarziu, NASA a inventat spuma vasco – elastica, care a devenit la inceputul anilor 90 cel mai confortabil material pentru saltele.

Ce saltele exista astazi pe piata?

Conform Expert-Saltele.ro, exista o multime de variante de saltele, care mai de care mai interesante. Cele mai populare sunt saltelele cu arcuri, fie ca vorbim despre cele cu arcuri simple sau cele cu arcuri impachetate ( Pocket Spring).

 

Din ce in ce mai populare, chiar daca sunt ceva mai costisitoare, sunt saltelele din spuma memory. Acestea sunt extrem de eficiente pentru cei care vor o pozitie cat mai corecta de dormit si o temperatura a corpului adaptata foarte bine la mediul exterior. Practic, o saltea memory foam poate sa reduca punctele de presiune cu pana la 80% si sa genereze un somn extrem de confortabil.

Si mai scumpe, saltelele din latex reprezinta o alta optiune. Si acestea au proprietati deosebite, insa pot sa iti scoata destul de multi bani din buzunar.

Evident, exista si saltele cu apa, cu aer sau cu diverse alte materiale mai mult sau mai putin inovatoare – vezi aici lista completa cu tipuri de saltele. Ceea ce este cert, este faptul ca avem de unde alege atunci cand vine vorba despre somnul nostru. Un somn corect ne poate prelungi viata si ne poate oferi o multime de avantaje, cum ar fi un zambet larg in fiecare dimineata.

Pentru asta, indiferent cu ce este umpluta salteaua pe care dormi, trebuie sa te asiguri ca este de buna calitate, ca este potrivita structurii tale corporale si ca are o garantie cat mai mare.

Comentarii

comments

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

On Key

Citeste si

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.