Ca părinți, tutori, nași, sau bunici avem o obligație morală să îi învățăm pe cei mici numai lucruri bune, să le arătăm cum funcționează lumea și mediul în care trăiesc. Este important să le spunem cât de esențială este grija pentru natură, pentru animale și pentru persoanele ce îi înconjoară. Prin puterea exemplului trebuie să îi îndrumăm spre a proteja mediul înconjurător, prin învățătură trebuie să le insuflăm dorința de a avea grijă de natură.
O metodă educativă și distractivă în același timp pentru a-l educa în spirit ecologic este reciclarea creativă. Aceasta presupune preschimbarea utilității unui produs folosit, pe care teoretic l-ai arunca la gunoi, în altceva. De exemplu, o cutie mare de carton, în care a fost ambalat un produs electrocasnic de dimensiuni mai mari, poate fi transformat într-un castel sau un fort, folosind câteva culori, o foarfecă și puțină imaginație.
Faceți această activitate împreună și vei petrece timp de calitate cu copilul tău, îi vei pune imaginația în funcțiune ( și pe a ta de asemenea), vă veți distra jucându-vă împreună, și cel mai important, îi vei arăta că un obiect vechi poate fi transformat în ceva nou, nefiind nevoie să mai produceți deșeu în plus.
Trebuie să îi învățăm cât de dăunător este plasticul. Puteți face împreună un experiment științific: faceți două găuri în pământ – într-un ghiveci sau în curtea casei. Într-o groapă puneți sacose normale de plastic, iar în cealalată sacose biodegradabile. Astupați-le și marcați locul. După o lună, scoateți-le împreună și observați care s-a păstrat mai bine, explicându-i copilului cât de dăunător este faptul că plasticul nu se biodegradează numai în sute de ani.
Colectarea selectivă este foarte importantă, de aceea, încearcă să o faci cât mai intuitivă pentru a putea fi folosită și de cei mici. Pentru plastic, metal și aluminiu puteți folosi sacose biodegradabile și compostabile; pentru hârtie și carton, o pungă de hârtie sau o cutie mai mare de carton e ideală; sticlele le puteți pune în cutii speciale pe care să le refolosiți, iar pentru deșeul menajer alegeți sacoșe biodegradabile de altă culoare decât cele folosite pentru plastic.
Învață-l să doneze și să împartă cu ceilalți. Periodic, când hăinuțele îi rămân mici, sau jucăriile nu se mai potrivesc vârstei lui, curățați-le cu atenție, sortați-le pe categorii, și donați-le. Aveți mai multe variante: în majoritatea orașelor sunt amplasate spații speciale, asemenea unor cutii mari, unde puteți introduce haine, papuci, jucării, care vor fi colectate și împărțite celor care au nevoie; dacă aveți cunoștințe sau vecini care au nevoie de lucrurile voastre, nu ezitați să le donați lor. Învață-l pe cel mic cum să fie bun, darnic și să nu irosească.
Trebuie să îi implicăm pe copii în procesul de donare, de colectare selectivă și de reciclare pentru a-și forma o gândire eco de mici. Și noi, ca adulți, încă învățăm, de ce să nu învățăm împreună?
Gândirea ecologică va avea beneficii pe termen lung atât în dezvoltarea mentală și fizică a copilului, dar și asupra mediul înconjurător.